VIDEO: Cum tratezi problemele părului iarna

11 februarie 2014   Ingrijire

Vârfurile despicate, firele rupte, scalpul uscat şi părul cu tendinţă de îngrăşare sunt câteva dintre neplăcerile care-ţi dau bătăi de cap în sezonul rece. Precum pielea, şi părul are de suferit din cauza vântului nemilos sau a gerului năpraznic. Îţi venim în ajutor cu câteva trucuri simple care te vor ajuta să-l protejezi de vremea capricioasă. Un volum de invidiat

Beretele, pălăriile şi căciulile te apără de frig în perioada iernii şi sunt utile dacă vrei să previi uscarea părului. Însă tot ele sunt cele care îi „fură“ din volum. Ce e de făcut? Foloseşte un şampon cu o formulă specială pentru mai mult volum, cum sunt cele pe bază de colagen sau de extract de mătase. Întăresc firul de păr de la rădăcină şi, astfel, acesta îşi va recăpăta vitalitatea.

Vârfuri despicate? Au fost odată!

Aerul uscat şi temperaturile scăzute deshidratează părul, care-şi pierde strălucirea şi devine aspru. Nici produsele de coafare nu sunt de ajutor, ci, dimpotrivă, grăbesc deteriorarea structurii firului. Stratul de keratină se subţiază, iar, drept consecinţă, firul se despică la vârf. Poţi preveni uscarea podoabei capilare dacă urmezi un ritual adecvat de îngrijire. Foloseşte în lunile de iarnă un şampon cât mai hidratant cum sunt cel din extract de urzică şi cel îmbogăţit cu keratină. După şamponare, aplică un balsam regenerant şi lasă-l să acţioneze câteva minute. Acesta hrăneşte firul de păr în profunzime şi închide cuticulele de la suprafaţă, scăzând astfel riscul deshidratării.

Electrizarea, o problemă de sezon

Tot din cauza aerului prea uscat şi a purtării căciulilor, te confrunţi şi cu electrizarea părului. Prin urmare, firele „refuză“ să mai stea la locul lor. Pentru a le „îmblânzi“, foloseşte un tratament capilar hrănitor. Poţi alege produse care conţin ulei de jojoba sau ulei de ricin, întrucât ajută la fortificarea firelor, fără a le încărca. De asemenea, renunţă la periile din metal şi schimbă-le cu unele din lemn sau din bambus, care au o acţiune mai delicată.

Spune adio părului gras!

Un alt neajuns al iernii este faptul că producţia de sebum creşte, mai ales dacă obişnuieşti să porţi căciulă. În consecinţă, părul se va îngrăşa mai repede, iar tu vei fi tentată să te speli mai des. Acest obicei este însă contraindicat, pentru că îndepărtează stratul protector de ulei de la nivelul scalpului, ceea ce favorizează uscarea părului. Poţi evita producerea excesivă de sebum dacă utilizezi produse cât mai puţin cremoase, cu o textură uşoară şi îmbogăţite cu extract de mentă.

Mătreaţă? Aşa scapi de ea!

Frigul şi lipsa umezelii determină uscarea scalpului, ceea ce duce la apariţia mâncărimilor şi a mătreţii. Din acest motiv, este bine să ai grijă şi de sănătatea scalpului. Foloseşte o dată pe săptămână o mască hidratantă cu o formulă specială pentru pielea capului şi astfel poţi preveni mătreaţa. Este bine să utilizezi cât mai puţine produse de coafare, întrucât acestea încarcă firul de păr şi stimulează deshidratarea pielii.

4 soluţii pentru sănătatea părului

• Renunţă să-ţi usuci părul cu foehnul, pentru că jetul de aer fierbinte slăbeşte rezistenţa podoabei capilare;

• Pentru a preveni electrizarea, este bine ca iarna să înlocuieşti faţa de pernă din bumbac cu una din satin;

• Evită să te speli cu apă prea fierbinte, întrucât grăbeşte deshidratarea firului;

• Este bine să-ţi scurtezi vârfurile la fiecare 5-6 săptămâni şi, astfel, firele nu se vor mai despica.

Dacă foloseşti o mască hidratantă pentru păr, las-o să acţioneze 15-20 de minute.

Alexandra Colţoiu

Medic specialist dermatologie, Clinica Laurus Medical Bucureşti

Iarna părul se poate subţia, usca, sau îngrăşa excesiv. Este recomandat să-l spălaţi de 2 ori pe săptămână, să-l pieptănaţi şi să faceţi un masaj uşor al scalpului în fiecare dimineaţă şi seară.Vă trebuie, de asemenea, un şampon potrivit tipului de păr şi nu uitaţi să adăugaţi un balsam ( cu Keratină, vitamine, oligoelemente ).

Mai multe