Vergeturile: de ce apar şi cum pot fi estompate

7 iulie 2017   Ingrijire

Vergeturile apar în anumite perioade ale vieţii cum sunt adolescenţa şi sarcina, dar şi atunci când apar fluctuaţii de greutate (îngrăşarea sau slăbirea bruscă).

Iniţial, au culoarea violacee (6-12 luni), după care capătă o nuanţă sidefată (cele mai vechi de 1 an), prezentându-se, adesea, sub forma unor cicatrici liniare. Vergeturile sunt localizate mai ales pe şolduri, coapse, pe fese şi în zona sânilor.

Hidratarea are rol preventiv

Pentru prevenirea vergeturilor, este necesară hidratarea atât din interior, cât şi din exterior, prin folosirea unor produse adaptate precum cele care au în compoziţie colagen, elastină, coenzima Q10 sau aloe vera.

Sunt de evitat băile fierbinţi, dar mai ales variaţiile bruşte de greutate – îngrăşare sau slăbire. O atenţie sporită trebuie acordată în perioadele de schimbări hormonale – adolescenţă, sarcină şi menopauză.

Aplicate cu regularitate, cremele antivergeturi au o eficienţă moderată. Nu există o modalitate care să le facă să dispară complet, dar sunt câteva modalităţi dermatocosmetice care le fac mai puţin vizibile.

De pildă, laserul le poate atenua aspectul, prin stimularea activităţii fibroblaştilor, celule care asigură supleţea dermului. De asemenea, tehnicile de peeling utilizează loţiuni sau creme cu vitamina A acidă, care exfoliază pielea şi stimulează regenerarea straturilor profunde ale acesteia.

Pot fi asociate şi unor boli

În cele mai multe cazuri, vergeturile sunt doar o problemă estetică. Alteori însă, vergeturile sunt cauzate de boli precum sindromul Cushing, cauzat de producţia în exces de cortizol. În acest caz, mai apar simptome precum îngrăşarea la nivelul feţei, hipertensiune, depresie.

Mai multe