Trucuri pentru a avea o postură corporală sănătoasă

21 iunie 2017   Ingrijire

Acaparaţi fiind de sarcinile zilnice, uităm să acordăm atenţia cuvenită posturii corporale, astfel că ne confruntam din ce în ce mai des cu dureri la nivelul gâtului, a coloanei vertebrale. Însă pe lângă aceste dureri, există şi posibilitatea afectării nivelului emoţional.

O postură incorectă poate fura din eleganţa unui corp armonios şi contribui la scăderea stimei de sine, a rezistenţei la stres şi la degenerarea masei osoase, favorizând în felul aceasta apariţia anumitor afecţiuni.

Iată câteva sfaturi pentru a-ţi corecta postura şi a evita simptomele menţionate mai sus!

Ai grijă la salteaua pe care dormi

În primul rând trebuie să acorzi o atenţie deosebită saltelei pe care dormi. O saltea prea moale va prezenta în timp denivelări ce îţi vor provoca dureri de spate şi de gât. Pentru un somn odihnitor, ai nevoie de o saltea care să îţi menţină spatele drept pe tot parcursul nopţii. Poţi opta pentru o variantă ergonomică.

Un somn agitat în care te întorci constant de pe o parte pe alta poate avea o influenţă negativă asupra posturii tale. De preferat ar fi să dormi pe spate sau pe o parte, fără să te mişti prea mult în timpul somnului.

Dacă obişnuieşti să dormi pe burtă, coloana vertebrală va fi tot timpul sub presiune.

Exerciţiile fizice te ajută să îţi corectezi postura

O musculatură lucrată periodic va ajuta la formarea instinctului de a menţine postura dreaptă. Astfel, este recomandat să apelezi la exerciţii precum cele de yoga, pilates sau fitness pentru a întări musculatura.

Poţi să începi cu exerciţii simple de tipul rotirii umerilor, în combinaţie cu extensia braţelor şi a picioarelor, genuflexiuni sau chiar un exerciţiu de izometrie care să îţi lucreze toată musculatura corporală, cum este plank-ul.

Aportul necesar de vitamina D

Absolut necesară pentru o bună absorbţie a calciului şi a fosforului, vitamina D contribuie la conturarea corectă a masei osoase şi implicit ajută coloana să fie mai rezistentă la presiune.

Conform unui studiu condus de Doctor Boersma de la Spitalul Nepean din Australia, vitamina D prezentă în organism este asociată cu stabilitatea posturii. Un nivel optim al acestei vitamine în organism reprezintă o stabilitate corespunzătoare, în timp ce o carenţă a acestei vitamine reprezintă de 2 ori mai multe şanse pentru a te dezechilibra.

Află cum poţi să previi deshidratarea în funcţie de vârstă AICI

Verifică-ţi constant poziţia

Autocorecţia conştientă împreună cu o gimnastică medicală corespunzătoare sunt căile cele mai bune pentru a avea grijă de postura corpului tău. Pentru a-ţi verifica postura, este indicat să te lipeşti de un perete şi să stai drept. Privirea trebuie să fie spre înainte, iar omoplaţii lipiţi de perete. În cazul în care această poziţie îţi este incomodă, este clar că există o problemă de postură care trebuie atent monitorizată. Poţi să exersezi această postură fără perete, pe scaun sau chiar şi atunci când stai în pat.

Extraponturi

Atinge-ţi umerii cu degetele pentru a observa dacă sunt drepţi.

Ai grijă ca genunchii tăi să fie drepţi şi paraleli atunci când stai pe loc. Bazinul trebuie să fie în acelaşi aliniament cu spatele. Pentru asta trebuie să te concentrezi şi să îţi încordezi abdomenul pe tot parcursul zilei, cu pauze bineînţeles.

Dacă trebuie să mergi pe tocuri, evită-le pe cele foarte înalte sau care nu au un toc destul de comod, astfel încât să îţi susţină greutatea. Ţine privirea înainte, trage umerii în spate şi împinge în mod natural pieptul în faţă.

Imaginează-ţi constant că în spatele tău este o bară metalică de care trebuie să stai cu spatele lipit. În felul acesta îţi va fi mai uşor să te corectezi.

Acordă toată atenţia necesară încălţăminte. Trebuie să fie comodă, să lase piciorul să respire.

Inspiră şi expiră lent. Respiraţia joacă un rol extrem de important în păstrarea sănătăţii. Ţine cont de faptul că în momentul în care apar anumite afecţiuni, mai ales la coloana vertebrală, respiraţia este îngreunată.

Mai multe