Soarele, benefic sau nu pentru acnee?
Efectele benefice ale soarelui, doar o iluzie
Persoanele care suferă de probleme ale tenului au auzit cu siguranţă că soarele aduce beneficii în cazul acneei, prin faptul că ajută la tratarea mai rapidă a coşurilor. În plus, razele solare ajută la îmbunătăţirea vizilă a aspectului pielii.
Cu toate acestea, în urma mai multor studii, specialiştii dermatologi au observat că expunerea la soare în exces poate provoca mai mult rău decât bine în cazul persoanelor care suferă de acnee. Deşi în primă fază soarele ajută la uscarea pielii (respectiv a coşurilor) şi la obţinerea unui bronz uniform, ceea ce atenuează urmele acneei, riscul de recidivă şi de agravare a problemelor tenului sunt mari. Cea mai bună soluţie este să vă relaxaţi şi să vă bucuraţi de apa sărată a mării. Specialiştii susţin că cele două fac ca problemele tenului să se atenueze.
Unele tratamente cresc riscul de arsuri solare
Există medicamente împotriva acneei care pot sensibiliza şi mai mult pielea la lumina soarelui, ceea ce poate creşte riscul de apariţie a arsurilor solare chiar şi în cazul în care soarele nu este puternic. De regulă, tratamentele care conţin cicline (care au acţiune antibacteriană şi antiinflamatoare), peroxidul de benzoil (substanţă des întâlnită în medicamentele pentru tratamentul acneei) şi isotretinoinul (derivat din vitamina A) pot duce la sensibilizarea pielii.
Prin urmare, persoanele care urmează astfel de tratamente nu trebuie să uite de aplicarea sistematică a protecţiei solare pe timpul verii. Specialiştii recomandă ca medicamentele să fie luate seara, iar dimineaţa tenul să fie curăţat uşor înainte de a fi expus soarelui.
Cremă cu factor de protecţie de minimum 30
În cazul tenului cu acnee sunt recomandate pentru protecţie solară produsele pe bază de apă şi ulei, dar şi cele hipoalergenice şi noncomedogenice (care nu lezează pielea). De regulă, produsele de protecţie sub formă de spray sunt mai puţin grase decât cele sub formă de creme sau de loţiuni.
Medicii recomandă folosirea unei creme de protecţie solară cu FPS de minimum 30, adaptată tipului de ten, care trebuie aplicată cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare şi reaplicată la fiecare două ore şi după fiecare baie în mare.
Crema cu factor de protecţie trebuie folosită şi în oraş, nu doar în momentele în care expunerea la soare este mai puternică, cum sunt cele de plajă.