Sfaturi pentru sănătatea pielii

25 iunie 2017   Ingrijire

Mai mult decât un înveliş

Organ complex, pielea joacă un rol important în protecţia organismului faţă de numeroşi factori. De asemenea, este şi un indicator pentru starea generală de sănătate. Pentru a o păstra în bună stare, este necesar să o protejăm de diverse agresiuni.

De-a lungul vieţii, pielea noastră diferă ca structură şi textură. Dacă, la nou-născuţi este în jur de 24% din greutatea corpului, acest procent se schimbă la maturitate, când reprezintă 16% din aceasta. De altfel, pielea este cel mai mare organ al corpului, având funcţii multiple:

- Protecţie:pielea este „haina” care ne protejează de agresiunile mecanice şi chimice. De asemenea, pH-ul (care, în cazul pielii, este cuprins între 4,2 şi 5,6) şi filmul hidrolipidic (stratul subţire format, printre altele, din substanţe sebacee şi sudoare) ne apără de agresiunile microbiene. Pielea are şi proprietăţi imunologice, funcţie asigurată de keranocite, celulele Langerhans şi macrofage.

- Termoreglare.Pielea ajută la menţinerea constantă a temperaturii corpului - previne supraîncălzirea prin evaporarea transpiraţiei şi limitează pierderile de căldură prin contracţia muşchilor erectori, care sunt anexaţi firului de păr.

- Funcţia senzorială.Pielea este un organ senzorial, numeroasele terminaţii nervoase de la suprafaţa sa preluând informaţii din mediul înconjurător, pe care le trimite la creier. De asemenea, pielea reacţionează şi la stimulii veniţi din interior: de exemplu, ne înroşim la faţă de ruşine sau, dimpotrivă, ne piere sângele din obraji când ne speriem.

- Rol metabolic.Sub efectul razelor ultraviolete, la nivelul pielii se sintetizează vitamina D. Ţesutul adipos de la nivelul celui mai profund strat al pielii este un important rezervor energetic al organismului.

- Cicatrizare.Pielea are capacitatea de a repara leziunile produse de diverşi factori (arsuri, accidente, intervenţii chirurgicale, acnee, varicelă), proces care se desfăşoară în etape.

Epiderma, stratul exterior al pielii, are o grosime variabilă (0,04 mm – 1,5 mm) şi conţine keratinocite (care produc keratina, proteină fibroasă cu rol de protecţie), melanocite (produc melanină) şi celule Langerhans (aparţin sistemului imun).

Dermul se află la mijlocul tegumentului şi este format, în cea mai mare parte de colagen, care asigură fermitatea pielii şi a cărui degradare se produce pe măsură ce înaintăm în vârstă. Tot la nivelul dermului se află fibrele elastice şi de reticulină, implicată în menţinerea elasticităţii pielii.

Hipodermul, cel mai profund strat al pielii, este format din celule adipoase.

Citeşte şi: Cum să-ţi pregăteşti pielea pentru plajă

Pigment aflat la nivelul epidermei, melanina este cea care conferă culoarea pielii, precum şi a părului şi irisului. Un alt mare rol al melaninei este de a ne proteja de razele soarelui. La cei care au o nuanţă mai închisă a pielii şi la cei de culoare, melanina se produce în cantităţi mai mari, ceea ce înseamnă că sunt mai protejate de razele ultraviolete.

În cazul albinismului, o anomalie congenitală, acest pigment lipseşte în totalitate sau parţial, persoanele afectate fiind foarte sensibile la soare. Când melanocitele încetează să mai producă melanină, apare vitiligo, afecţiune caracterizată prin apariţia unor pete albe, iar când distribuţia melaninei nu este uniformă, apar unele pete pigmentare sau pistruii.

Crezi că doar cremele sunt de-ajuns pentru ca pielea ta să arate bine? Este important să ţii cont şi de alte sfaturi dacă vrei ca ea să se menţină sănătoasă şi tânără cât mai mult timp.

În ultimele decenii, din cauza subţierii stratului de ozon, la sol ajung mai multe radiaţii ultraviolete. Acest lucru expune pielea nu numai îmbătrânirii premature, ci şi cancerului de piele (peste 95% din cancerele de piele sunt puse pe seama soarelui). Produsele cu factor de protecţie solară sunt necesare doar la plajă, ci şi atunci când mergi la munte sau în parc. Aplică loţiunea cu 20 de minute înainte de a ieşi din casă.

Hidratarea este esenţială

Rutina de îngrijire a pielii trebuie să includă neapărat hidratarea. Pielea este compusă din 70% apă, aceasta fiind necesară pentru protejarea epidermei.

Tenul este cel mai mult supus deshidratării, întrucât este expus mai mult poluării, vântului, razelor soarelui, factori care afectează pelicula protectoare de la nivelul pielii (filmul hidrolipidic). Hidratarea este necesară atât din interior, prin consumul suficient de apă, cât şi prin folosirea cremelor sau loţiunilor. Acestea suplimenează şi menţin necesarul de apă la nivel cutanat.

Majoritatea acestor produse conţin agenţi umectanţi, care au rolul de a atrage umezeala din aer, absorbind-o în piele. Printre ingredientele cu acest efect se numără acidul lactic, aminoacizii, ureea şi glicerina. Reţine că apa fierbinte şi săpunurile contribuie la deshidratarea pielii.

Şi alimentaţia contează!

Pentru un aspect sănătos şi frumos, pielea are nevoie şi de nutrimenţi pe care ni-i procurăm din hrană. Vitamina A (retinolul) este implicată în stimularea fibroblaştilor (care asigură supleţea şi elasticitatea pielii) şi în sinteza colagenului. De asemenea, e folosită şi pentru tratamentul acneei, al ridurilor şi ca emolient pentru pielea uscată.

Vitamina A se găseşte în special în produsele de origine animală: untură de peşte, ficat de vită, de porc, lactate şi gălbenuş. De asemenea, este prezentă şi în vegetale (morcov, spanac, broccoli, caise, citrice), sub formă de betacaroten, acesta fiind convertit de corp în vitamina A. La rândul ei, vitamina E protejează de efectele nocive ale radiaţiilor solare, ajutând şi în procesul de cicatrizare, iar vitamina C este implicată în producerea colagenului.

Şi zincul (prezent în ficat, germeni de grâu, pâine integrală, gălbenuş) este important pentru piele, carenţa acestui mineral ducând la cicatrizare greoaie şi la creşterea riscului de apariţie a dermatitelor şi a acneei. Sunt importanţi şi acizii graşi esenţiali (peşte, ulei de măsline), un deficit al acestora ducând la uscarea şi sensibilizarea pielii.

Somnul de frumuseţe nu e un mit

Lipsa somnului are consecinţe neplăcute asupra sănătăţii, în general, pielea fiind, de asemenea, afectată. Astfel, efectele pe termen mediu şi lung ale somnului insuficient sunt: uscarea şi deshidratarea pielii, cearcănele, ridarea prematură şi aspectul îmătrânit.

Mişcarea menţine pielea tânără

Sportul este benefic nu numai pentru siluetă şi sănătate, ci şi pentru aspectul pielii. Numeroase cercetări recente arată că activitatea fizică practicată regulat ajută la întârzierea îmbătrânirii pielii. Beneficiul imediat al sportului este îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, ceea ce asigură o mai bună „hrănire” a pielii cu nutrimenţi. De asemenea, irigarea optimă cu sânge susţine şi cicatrizarea şi regenerarea ţesutului cutanat.

Renunţă la fumat!

Unul dintre marii inamici ai pielii este fumatul. S-a observat, în cadrul studiilor, că tenul fumătorilor îmbătrâneşte de până la 4 ori mai repede în comparaţie cu cel al persoanelor care nu fumează. Tutunul afectează colagenul şi elastina, proteine care conferă elasticitate şi fermitate ţesutului cutanat. Pielea fumătorilor se ridează mai uşor, efectele fiind mai pronunţate în cazul femeilor, şi poate avea nuanţe gri, din cauza vasoconstricţiei. Acest lucru înseamnă că pielea primeşte mai puţin oxigen şi substanţe nutritive.

Alegerea unui produs cosmetic trebuie să ţină cont, în primul rând, de tipul de piele. Există 4 tipuri de ten: normal, gras, uscat şi mixt. Utilizarea cremelor şi loţiunilor care nu ţin cont de tipul de ten poate avea ca efect advers producerea iritaţiilor, alergiilor, eczemelor, coşurilor şi uscarea excesivă a tegumentului. De asemenea, pentru zona ochilor, care este cu până la 4 ori mai sensibilă decât restul feţei, trebuie folosite numai creme speciale, mai ales că se ridează cel mai uşor. Sunt ideale cosmeticele hipoalergene, fără parfum şi care au în componenţă mai multe ingrediente naturale decât sintetice.

Mai multe