Sfatul stomatologului pentru dinţi sănătoşi
Zâmbetul este un instrument la-ndemână care nu numai că te ajută să te relaxezi, ci şi să reduci stările stresante. Mai exact, simplul gest facial îi transmite semnale creierului că eşti fericit (chiar şi în momentele în care nu este aşa).
Pentru că zâmbetul aduce beneficii atât asupra stării de sănătate fizică, cât şi a celei psihce, important este să renunţăm la unele obiceiuri care afectează sănătatea dentară. Medicul stomatolog Oleg Gorea, de la clinica Dentalmed din Bucureşti ne spune ce trucuri putem pune în practică cu uşurinţă pentru a avea un zâmbet frumos.
Renunţă la fumat
Numeroase studii au arătat de-a lungul timpul cât de multe efecte nocive poate avea fumatul asupra sănătăţii. Pe lângă aceste pericole, important este să ştii că fumul de la ţigări poate duce în timp la colorarea dinţilor.
Nicotina, cât şi alte substanţe din compoziţia ţigărilor vor cauza pete maronii pe suprafaţa dinţilor, dar pot reduce şi producţia de salivă (care acţionează ca un agent de curăţare natural). Clăteşte-te după ce mănânci Unul dintre trucurile simple care te ajută să ai grijă de sănătatea orală, respectiv de zâmbetul tău este să-ţi clăteşti gura de fiecare dată după ce ai mâncat.
Acest lucru este cu atât mai important atunci când gustarea a fost formată din fructe sau legume închise la culoare (cum sunt fructele de pădure, prunele, strugurii roşii etc.)
Nu de puţine ori se întâmplă să rupem o etichetă sau chiar un amabalaj cu dinţii, gest care poate afecta sănătatea dentară. Trebuie să ştii că presiunea pe care o pui asupra lor este foarte mare şi poţi avea surpriza de a-ţi ciobi, crăpa sau chiar disloca un dinte, dacă acesta era deja slăbit.
Chiar dacă îţi oferă energia de care ai nevoie pentru a începe ziua, cafeaua se numără printre băuturile care îţi pot păta smalţul dinţilor.
O vorbă spune că ,,orice băutură care poate păta cămaşa ta preferată, poate păta şi dantura”, de aceea important este să eviţi pe cât posibil cafeaua, ceaiul, vinul roşu, dar şi sucurile închise la culoare. Acestea nu trebuie înlăturate complet din alimentaţie, ci pot fi consumate cu moderaţie.
Este important să îţi îngrijeşti dinţii cu mare atenţie. Este recomandat să te speli cel puţin de două ori pe zi şi să foloseşti aţa dentară pentru a îndepărta orice rest de mâncare. Foloseşte o pasta de dinţi bună şi vorbeşte cu dentistul tău despre tehnica corectă de periaj dentar. Nu uita să-ţi schimbi periuţa de dinţi la fiecare 2-3 luni.