Reguli de combinare a alimentelor în dieta de vară
Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului! „Trebuie să renunţăm la vechile obiceiuri de alimentaţie, încărcate caloric, consistente şi să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. E bine să fie bogată în fructe şi legume, în combinaţie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate şi carne alba slabă, preferabil peşte sau fructe de mare”, explică Luminiţa Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Specialiştii spun că, trebuie să profităm la maximum de:
- proteinele animale uşor digerabile: carne albă (pui/ curcan, peşte slab sau gras oceanic), ou, lapte şi derivate de lapte (brânzeturi până spre maxim 18-20% grăsime, de vacă sau capră);
- legumele şi fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienţi specifici);
- cerealele şi seminţele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);
- oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- pseudocerealele: mei, quinoa, hrişcă, cuş-cuş;
- leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.
Care sunt combinaţiile alimentare corecte
În afara de ceea ce mâncăm, este foarte important să ştim cum să mâncăm şi să ţinem cont de combinaţiile alimentare corecte:
- fructele se pot combina optim cu cerealele şi oleaginoasele, eventual lactate uşoare tip iaurt, sana, kefir;
- carnea, peştele, brânzeturile şi ouăle se pot asocia energetic şi nutritiv optim cu legumele cât mai puţin procesate termic şi mai dietetice (wok, grătar, salate, abur rapid);
- proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum şi cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele.
Ce să evităm
Este important să ne ţinem departe de:
- grăsimile animale (carnea grasă roşie – porc, vită, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul sau smântâna integrale, brânzeturile foarte grase - oaie/ bivoliţă, prăjelile - tip mici, cârnaţi, chiftele, şniţele, produsele tip fast-food);
- glucidele rafinate, derivate de zahăr şi făină albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoşi etc);
- băuturile energizante consumate în exces: carbogazoase, ce conţin cofeină, cafeaua şi ceaiul verde în cantitate mare, iar alcool cu moderaţie.
Hidratarea, esenţială
În acelaşi timp, trebuie să acordăm mare atenţie hidratării, mai ales în zilele caniculare. Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apă (plată sau minerală, carbogazoasă) şi ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termică suplimentară organismului care încercă să se adapteze la temperaturile ridicate din atmosferă.
În cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca în aer liber, în plină caldură şi soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomandă un aport de 200 - 300 ml de apă la fiecare 15 - 20 de minute de expunere.
În plus, dacă facem sport, trebuie să acordăm o atenţie suplimentară capitolului hidratare:
„Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanţei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apă este vital şi depăşeşte recomandarea standard, în condiţii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi”, avertizează dr. Luminiţa Florea.
Pentru a evita şi preveni riscurile deshidratării, practicanţii sportului trebuie să monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunţa o eventuală deshidratare: lipsa de concentrare, oboseală, gura uscată, greaţă, dureri de cap, crampe musculare, ameţeală, sete, urină puţină şi închisă la culoare.