Poţiuni magice pentru sănătatea ta

26 august 2011   Ingrijire

Acum mai bine de 500 de ani, o licoare misterioasă i-a redat sănătatea Reginei Izabella a Ungariei (suferea de gută şi de reumatism) şi a făcut-o mai frumoasă. Este vorba despre apa de rozmarin, pe care şi tu o poţi avea, chiar la tine acasă. Nu este deloc complicat: iei un buchet de flori de rozmarin, pe care le pui într-un litru de apă distilată şi le fierbi 15-20 de minute.

La ce ajută: O poţi folosi atât ca tratament împotriva mătreţii, cât şi pentru a da strălucire părului. După ce te-ai spălat pe cap, clăteşti bine părul cu această licoare, de două ori pe săptămână. Apa de rozmarin este şi un tonic excelent pentru organism. Mai multe studii au arătat că o cană cu infuzie cu apă de rozmarin, băută o dată pe zi, ajută memoria. Şi Shakespeare ştia despre acest efect minune, căci un vers din poemul Hamlet spune: “Uite rozmarinul, este pentru a-ţi aduce aminte!"

Creat de Paracelsus în Evul Mediu, bitterul suedez a rămas un adevărat elixir al longevităţii. Este un extract obţinut din ierburi amare şi aromate, printre care genţiana, pelinul, aloe vera, păpădia, mirul, angelica şi coada-şoricelului. În general, se administrează de două-trei ori pe zi, câte o linguriţă, la o cană de apă sau ceai neîndulcit.

La ce ajută: Administrat toamna, bitterul suedez creşte imunitatea organismului. Totodată, te ajută să ai o inimă sănătoasă, căci scade nivelul colesterolului rău şi menţine elasticitatea şi tinereţea vaselor de sânge. Bitterul suedez este, de asemenea, de mare ajutor atunci când ai dureri de cap. Pui pe frunte o compresă, timp de jumătate de oră.

Vrei să ai farmecul reginei Cleopatra, cunoscută în întreaga lume drept un etalon al frumuseţii? Apelează cu încredere la un ingredient care nu-i lipsea niciodată: lavanda. O poţi folosi sub formă de tinctură, pe care o obţii din 100 g de flori, pe care le pui şapte zile la macerat, într-o jumătate de litru de alcool de 60 de grade. Aceasta se obţine dintr-o linguriţă flori uscate, la 250 ml de apă clocotită.

La ce ajută: Problemele de ten, în special pentru piele uscată şi sensibilă, se rezolvă dacă, dimineaţa şi seara, îţi tamponezi faţa cu tinctură de lavandă. Iar dacă te simţi deprimată şi ai migrene, poţi bea zilnic două căni de infuzie, îndulcită cu o linguriţă de miere. Pentru calmarea durerilor menstruale, este bine să masezi abdomenul de două-trei ori, zilnic, cu ulei de lavandă.

Cunoscut drept floarea zeiţei Venus, trandafirul a avut un rol important în menţinerea frumuseţii şi a sănătăţii, încă din Roma Antică, fiind bogat în flavonoizi şi în vitaminele A, B3, C, D şi E. Este folosit fie sub formă de ulei esenţial, fie sub formă de apă de trandafir. Aceasta se obţine dintr-un kilogram de petale, care se fierb în doi litri de apă distilată, timp de jumătate de oră.

La ce ajută: În cazul în care ai probleme cu roşeaţa pielii, aplică zilnic tampoane cu apă de trandafir. Este, de asemenea, un demachiant excelent, pentru toate tipurile de ten. Mai poate fi utilizată şi sub formă de ceai, îndulcit cu miere, câte două căni pe zi. Efectul: ameliorează parodontoza şi scade riscul apariţiei infecţiilor. Uleiul de trandafir îl poţi folosi pentru inhalaţii, dacă ai astm, febră sau tuse.

Mai multe