Patru reguli dacă vrei un ten de invidiat

19 ianuarie 2022   Ingrijire

Zona din jurul ochilor este cu până la patru ori mai sensibilă decât restul feţei, fiind prima care se ridează. De aceea, ea trebuie îngrijită cu produse speciale.

Aspectul pielii nu este influenţat numai de produsele cosmetice, ci şi de stilul de viaţă. Printre factorii majori care îmbătrânesc prematur pielea se numără fumatul (ţigările îmbătrânesc pielea de până la patru ori mai repede). Fumatul distruge colagenul, principala proteină care conferă elasticitate pieli. Alţi inamici ai pielii sunt lipsa somnului (odihna ajută la refacerea pielii), hidratarea insuficientă, abuzul de alcool şi de alimente bogate în grăsimi şi în zahăr, precum şi expunerea la mediul poluant (praf, poluanţi industriali şi auto etc). Alături de toate acestea, există unele obiceiuri care dăunează pielii, având ca efect fie îmbătrânirea acesteia, fie apariţia unor leziuni cutanate.

1. Trebuie să te demachiezi dimineaţa şi seara

Fie că ne machiem sau nu, curăţarea tenului este necesară de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Acest lucru este recomandat deoarece tenul vine în contact cu factori precum praful, care îl pot „agresa”. În absenţa demachierii, urmele de machiaj sau de praf pot bloca porii, unde se va acumula sebumul, având ca rezultat formarea punctelor negre. Demachierea se face cu mişcări blânde, începându-se cu zonele machiate cel mai intens: ochii şi buzele. După demachiere se recomandă folosirea unei loţiuni tonice, care va îndepărta eventualele resturi de machiaj.

2. Nu-ţi stoarce coşurile!

Una dintre cele mai mari greşeli în îngrijirea pielii este „zgândărirea” coşurilor sau a leziunilor acneice. „Dacă aveţi acnee, nu stoarceţi leziunile, deoarece se revarsă sebum iritant pe pielea din jur, iar inflamaţia activează şi alţi foliculi din jur, grupând leziunile. Vor rămâne cicatrici!”, atenţionează medicul Oana Clătici. Aşadar, agresarea unui coş nu numai că întârzie vindecarea acestuia, ci duce la înmulţirea comedoanelor, prin răspândirea infecţiei.

3. Foloseşte cosmetice în funcţie de tipul tău de ten!

Alegerea unui produs cosmetic trebuie să ţină cont, în primul rând, de tipul de piele. Există patru tipuri de ten: normal, gras, uscat şi mixt. Utilizarea cremelor şi loţiunilor care nu ţin cont de tipul de ten poate avea ca efect advers producerea alergiilor, eczemelor, coşurilor şi uscarea excesivă a pielii. De asemenea, pentru zona ochilor, care este cu până la patru ori mai sensibilă decât restul feţei, trebuie folosite numai creme speciale, mai ales că se ridează cel mai uşor. Este bine să fie alese cosmeticele hipoalergene, fără parfum şi care au în componenţă mai multe ingrediente naturale decât sintetice.

4. Nu-ţi exfolia excesiv pielea

Particulele din loţiunile exfoliante ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul pielii. Însă, practicată mai mult de o dată pe săptămână, exfolierea reduce hidratarea, usucă excesiv pielea sau, dimpotrivă, suprastimulează glandele sebacee, grăbind producerea de sebum. „La persoanele cu piele uscată, exfolierea în exces afectează capacitatea de reţinere a apei, prin urmare, tenul va deveni tern, lipsit de strălucire şi îmbătrânit”, afirmă medicul Oana Clătici.

Sunt de evitat şi săpunurile care conţin microparticule abrazive, acestea putând fi folosite cel mult o dată pe săptămână. Utilizarea lor zilnică poate dezechilibra nivelul pH-ului, dând iritaţii şi eczeme.

Mai multe