Mituri despre sănătate
Antibioticele tratează răceala
Un mit destul de răspândit este cel conform căruia răcelile se tratează cu antibiotice. Medicii atrag atenţia că tratamentul cu antibiotice nu este recomandat în cazul infecţiilor virale, pentru că nu au niciun efect. Din contră, pot duce la mutaţii ale bacteriilor, iar boile cauzate de acestea devin mai dificil de tratat. Antibioticele se administrează numai în caz de infecţii bacteriene. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, peste 600.000 de români iau zilnic antibiotice, deşi n-au nevoie de ele.
Zahărul îi agită pe copii
Probabil ai auzit pe la bunici ori pe la prietene că nu este bine să le dai dulciuri şi alte alimente bogate în zahăr copiilor pentru că vor deveni agitaţi. Specialiştii susţin că hiperactivitatea nu este o consecinţă a consumului de zahăr, în urma mai multor studii.
Frigul este de vină pentru răceală
Un alt mit frecvent este cel legat de răceală şi frig. Oamenii nu fac infecţii respiratorii pentru că stau în frig, ci din cauza virusurilor. Iar iarna numărul acestor afecţiuni creşte pentru că virusurile se transmit mai repede din cauză că oamenii îşi petrec mai mult timp în spaţii închise, iar aerisirea nu se face atât de bine ca în sezonul cald.
Nici părul ud nu este de vină pentru apariţia răcelilor.
Iarna trebuie să dormim mai mult
Un alt mit este acela potrivit căruia iarna avem nevoie de mai multă odihnă. Nu este adevărat, corpul nostru se simte bine cu cele 7-8 ore de somn pe noapte. Poate că ne simţim mai obosiţi când ne trezim pentru că simţim nevoia să stăm mai mult într-un loc călduros.
Soarele te scapă de acnee
Un alt mit este acela potrivit căruia soarele te scapă de acnee. Este o iluzie falsă, căci expunerea la soare contribuie la uscarea coşurilor, însă problema de sănătate nu dispare. Ceea ce trebuie să faci este să consulţi un medic dermatolog.