Mituri despre cosmeticele bio
«Nu sunt eficiente»
FALS. Conform unui studiu apărut în publicaţia „Ghidul cosmeticelor bio”, 89 la sută din femeile care au folosit produse cosmetice organice timp de trei săptămâni au observat eficienţa acestora şi au continuat să le folosească.
Aceste produse sunt mai bine tolerate de piele, chiar dacă au dezavantajul că acţionează mai lent sau se absorb mai greu.
«Dacă este natural, înseamnă că este şi bio»
FALS. Menţiunea „natural” de pe eticheta unui cosmetic nu înseamnă că este şi bio sau organic. În primul caz, proporţia de ingrediente naturale este, de cele mai multe ori, de 1 sau 2 la sută, acestea provenind însă din culturi tratate cu chimicalele clasice.
Pe etichetă trebuie să se afle şi siglele unor organisme de certificare organică, precum Soil Association, Ecocert, USDA Organic sau Cosmebio. Fiecare are propriile criterii de etichetare. Astfel, Soil Association cere ca 95 la sută din ingrediente să fie de natură organică.
Mai poţi citi şi:
- Produsele cosmetice, periculoase în sarcină?
- Ce trebuie să ştii despre cosmeticele organice
- Fructele şi legumele, alternative pentru cosmetice
«Au o un termen de valabilitate redus»
ADEVĂRAT. Lipsa conservanţilor, precum parabenii, scurtează durata de folosire a unui produs de îngrijire sau a unui cosmetic organic, care au o perioadă de valabilitate de câteva luni.
Totuşi, unele ingrediente conţinute de ele, precum uleiurile esenţiale naturale sau extractele din plante sunt adevăraţi conservanţi naturali.
«Nu favorizează alergiile»
ADEVĂRAT ŞI FALS. Depinde de sensibilitatea pe care o are persoana care le foloseşte. Astfel, pot apărea alergii în situaţia în care utilizatorul are vulnerabilitate faţă de un ingredient natural, precum propolisul, prezent în produsul respectiv.
De asemenea, uleiul vegetal poate da reacţii alergice la unele persoane. Specialiştii spun că reacţia alergică poate apărea şi din cauza intoxicării cu produsele chimice cu care a fost obişnuită pielea.
«Deodorantele bio nu protejează de transpiraţie»
ADEVĂRAT. Un antiperspirant tradiţional conţine aluminiu, care blochează porii, reţinând toxinele şi oprind astfel transpiraţia.
Spre deosebire de acestea, deodorantele bio au în compoziţie plante cu efect antibacterian, care reduc transpiraţia, fără însă a proteja la fel de eficient ca şi cele cu aluminiu în compoziţie.