Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

1 decembrie 2017   Ingrijire

Odată ce deţii toate informaţiile despre îngrijirea corectă a urechilor, reuşeşti să previi anumite complicaţii care îţi pot afecta sănătatea. Ceara din ureche este unul dintre mecanismele principale de apărare ale organismului, acţionând ca un scut protector în faţa agenţilor patogeni sau a obiectelor străine. De altfel, ceara din ureche opreşte praful, impurităţile, paraziţii, acţionând în acelaşi timp ca un dezinfectant.

Curăţarea pavilionului urechii trebuie făcută cu apă caldă şi săpun. Este bine să-ţi cureţi urechile cu ajutorul unui prosop curat, înmuiat în apă caldă. În plus, există în comerţ sprayuri cu apă purificată şi clorură de sodiu, sau cu uleiuri speciale care înmoaie cerumenul şi ajută la eliminarea acestuia.

Beţişoarele de urechi, contraindicate

Beţişoarele de urechi nu sunt cea mai bună metodă de a îndepărta ceara din urechi. Prin utilizarea acestora nu faci decât să împingi cerumenul în interiorul canalului auditiv, favorizând formarea dopurilor de ceară. De asemenea, folosirea frecventă şi incorectă a beţişoarelor de urechi poate duce la apariţia unor boli precum micoza. Introducerea oricăror obiecte lungi şi ascuţite în urechi cauzează afectarea gravă a auzului.

Atenţie!

Beţişoarele sunt interzise cu desăvârşire pentru uz în cazul copiilor, deoarece structurile interne ale urechii lor sunt mai sensibile decât în cazul adulţilor.

Lumânările terapeutice, periculoase

Specialiştii susţin că lumânările terapeutice pot fi mai periculoase decât beţişoarele de urechi. Această metodă folosită pentru curăţarea cerumenului din ureche cu ajutorul lumânării presupune introducerea unui con acoperit de un strat de ceară de albine sau paragină şi aprinderea lui la un capăt. Se presupune că odată ce căldura este emanată, ceara este trasă spre exterior. Persoanele care au folosit lumânări de urechi s-au ales cu arsuri, blocaje ale canalului auditiv şi leziuni la nivelul timpanului.

Căştile îţi pun în pericol auzul

Urechea este un organ extrem de sensibil şi poate fi grav afectată de zgomote puternice. Căştile transmit sunetele direct în ureche, iar expunerea pe termen lung poate slăbi auzul. De asemenea, căştile împing cerumenul mai aproape de timpan şi produc mici traume care pot duce la scăderea auzului şi la apariţia unui zgomot supărător numit tinitus. Expunerea prelungită la zgomote poate conduce chiar şi la surditate.

Citeşte şi: Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

Încearcă şi spray-urile auriculare

Pentru igiena zilnică a urechilor poţi folosi din farmacii spray-uri speciale, care conţin ingrediente precum apa purificată şi clorurade sodiu.Printr-o singură pulverizareîn ureche, aceste soluţii curăţă canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajutând astfel la eliminarea impurităţilor. Poţi utiliza şiun spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi-l elimină.

Reţine!

Nu încerca să îndepărtezi dopul de ceară folosind pensete, foarfece, clame sau alte obiecte ascuţite. Există riscul de perforare a timpanului.

Mai multe