Mănuşile vă feresc de alergia la frig

26 noiembrie 2010   Ingrijire

Pentru că vorbim despre o afecţiune de hipersensibilizare, urticaria declanşată de frig nu se manifestă la toate persoanele, ci doar la acelea care prezintă o predispoziţie genetică în acest sens.

Când apare?

De cele mai multe ori, debutează la vârsta copilăriei. Urticaria la frig poate debuta şi la vârsta adultă, la persoane care prezintă anomalii ale proteinelor din sânge (crioproteine) sau boli ale sângelui.

Care sunt factorii declanşatori?

Printre factorii care pot declanşa urticaria se numără frigul, atât aerul rece (expunerea la vânt în zilele friguroase), contactul cu obiecte şi suprafeţe cu temperatură scăzută (cum sunt obiectele scoase din frigider) sau contactul cu zăpada sau apa rece. Erupţia cutanată este însoţită de mâncărimi intense.

Cum se tratează?

Tratamentul urticariei la frig presupune administrarea de medicamente antihistaminice şi măsuri profilactice precum evitarea frigului (purtarea de mănuşi îmblănite şi fular), evitarea contactului cu obiectele şi suprafeţele reci sau cu zăpadă şi a consumului de băuturi reci.

Click! spune

Întrucât urticaria declanşată de frig poate semnala diverse afecţiuni interne, se recomandă consultul medical dermatologic sau alergologic, în cazul urticariilor care apar iarna, şi care nu pot fi legate cauzal de consumul unor alimente sau medicamente.

Mai multe