Igiena intimă - nici prea mult, nici prea puţin

15 septembrie 2017   Ingrijire

Orice femeie a fost cel puţin o dată deranjată de mirosul neplăcut al secreţiilor vaginale. Ştiai că de vină pentru asta poate fi igiena intimă incorectă? În cazul femeilor, flora vaginală echilibrată este cea mai bună armă contra infecţiilor la acest nivel (vaginită, micoză), sarcina menţinerii unui pH normal având-o bacilii Doderlein.

Acest mediu este însă uşor perturbat dacă exagerezi cu igiena, dar şi dacă o neglijezi, dacă foloseşti produse total nepotrivite pentru această zonă, la menopauză (din cauza scăderii nivelului de estrogen), precum şi în cazul administrării de antibiotice. Mâncărimile şi senzaţia de arsură locală, secreţiile abundente şi actul sexual dureros sunt câteva semne ale infecţiei vaginale.

Fără spălături vaginale!

Pentru că vaginul are capacitatea de autocurăţare, nu se recomandă spălarea acestuia, decât dacă medicul recomandă acest lucru, în cazul unei infecţii locale. Aşadar, igiena locală la femei se rezumă la organele genitale exterioare (labii, clitoris) şi anus.

O regulă de bază a igienei feminine se referă la direcţia spălării şi ştergerii organelor genitale. Aşadar, pentru a nu aduce în zona genitală microbii eliminaţi odată cu scaunul, şterge-te (sau mai corect, tamponează-te) din faţă spre spate.

Menstruaţia impune o atenţie sporită în ceea ce priveşte igiena. Absorbantele nu trebuie lăsate mai mult de patru ore, iar mâinile trebuie spălate atât înainte, cât şi după schimbarea acestora. În cazul în care se folosesc tampoane interne, acestea nu trebuie ţinute mai mult de două-trei ore, în caz contrar putând apărea sindromul de şoc toxic, o infecţie gravă. În timpul menstruaţiei, toaleta se face de două-trei ori pe zi.

Apa este suficientă pentru bărbaţi

Pentru bărbaţii necircumcişi („tăiaţi împrejur”), decalotarea trebuie să se facă zilnic, iar pentru spălare este suficientă doar apa. Trebuie insistat în zona prepuţului (pielea care acoperă glandul), pentru că aici se acumulează smegma, adică acea secreţie albicioasă. Aceasta trebuie curăţată zilnic, pentru prevenirea infecţiilor şi a iritaţiilor. De asemenea, trebuie spălate bine şi scrotul şi anusul.

Toaleta locală e necesară înainte şi după sex

mbii parteneri este bine să se spele local atât înainte, cât şi după actul intim. Spălarea este necesară chiar dacă folosiţi prezervativ. În schimb, este bine să ştii că dacă se folosesc spermicide locale, apa ar putea anula efectul contraceptiv al acestora. Unele femei folosesc spălăturile vaginale după contactul sexual pentru a preveni o sarcină nedorită. Efectul este însă contrar: sperma poate fi „grăbită” spre interior, crescând probabilitatea unei sarcini.

La bărbaţi, toaleta intimă după contactul sexual previne transmiterea repetată a micozelor de tipul Candida. Prezentă într-o cantitate mică în vagin (flora de aici împiedicând-o să se multiplice necontrolat), Candida ajunge, după actul intim, şi pe penis. Fără toaleta locală, Candida se multiplică în zona caldă din prepuţ. La următorul contact, bărbatul va transmite partenerei ciuperca multiplicată şi odată cu ea riscul de a face micoză (candidoză).

La femei, urinarea după contact o poate feri de infecţia urinară (urina „spală” bacteriile, împiedicându-le să înainteze spre vezică).

Citeşte şi: Igienă intimă în exces? Iată care sunt riscurile!

Foloseşte produse speciale!

Pentru toaleta locală, alege numai produsele destinate zonei genitale (geluri, săpunuri, şerveţele), cu pH neutru (4,5-5,5) şi cu ingrediente precum acidul lactic, substanţă produsă în mod normal de corp. În niciun caz, nu folosi produse cu parfum, pentru că zona intimă este mai sensibilă, putând apărea uşor infecţii şi nici deodorant pentru a îndepărta mirosul neplăcut!

Sfaturi

· Schimbă-ţi lenjeria intimă zilnic! Alege-o pe cea din bumbac, cea din material sintetic menţine umiditatea, iar bacteriile se dezvoltă uşor în acest mediu. Noaptea, este bine să renunţi la lenjeria intimă.

· Nu faceţi sex în timpul menstruaţiei, pentru că riscul infecţiilor este mai mare.

· Nu împrumuta cu alţi membri ai familiei prosopul.

Mai multe