Fără iritaţii după epilare!
Îndepărtează celulele moarte
Este foarte important să îndepărtezi celulele moarte de la suprafaţa pielii înainte de a te epila. Poţi folosi produse special destinate pentru exfoliere sau, de ce nu, să prepari un gomaj cu ingrediente pe care le ai la îndemână, chiar la tine acasă. Exfoliant cu zaţ de cafea şi ulei de cocos
Se pregăteşte dintr-o ceaşcă de zaţ, 1 lingură de zahăr şi 1 lingură ulei de cocos. Se amestecă până când conţinutul devine omogen şi se aplică pe piele, masând uşor, cu mişcări circulare. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Zahărul te poate ajuta să ai o piele fină. Prepară un scrub din jumătate de ceaşcă de zahăr, peste care torni 2 linguri cu miere. Poţi adăuga şi 2-3 linguri cu ulei de măsline, amestecând până vei obţine o pastă. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Fără hidratare pielea se usucă şi îşi pierde elasticitatea, devenind sensibilă, expusă iritaţiilor. Alege produsele potrivite pentru pielea ta şi foloseşte întotdeauna, după duş, creme hidratante. În acest fel, iritaţiile vor apărea din ce în ce mai rar.
Dacă te epilezi cu ceară, e bine ca înainte şi după îndepărtarea părului să foloseşti un săpun antibacterian. Acesta înlătură germenii de pe piele, care ar putea intra în foliculii firului de păr. Eviţi astfel infecţiile şi chiar foliculita.
În cazul în care alegi să foloseşti lama de ras pentru epilare, utlizează produse speciale, precum gelul sau spuma de ras, pentru o aderenţă mai bună. În acest fel, pielea nu se va mai irita la fel de uşor ca atunci când foloseşti un săpun obişnuit sau gel de duş, care pot conţine ingrediente prea dure.
Mişcările lamei trebuie să fie cât mai lente, fără a pune presiune prea mare pe zona epilată, şi cât mai precise. Aceasta trebuie să fie orientată în sensul opus al creşterii firelor de păr. În cazul în care te-ai tăiat, aplică o compresă cu alcool medicinal. Mai mult, ţine lama acoperită atunci când nu o foloseşti, pentru a evita contaminarea acesteia cu bacterii.
Dacă iritaţiile nu dispar, consultă un medic dermatolog pentru un tratament specializat.
Ceaiul de gălbenele
Acesta ameliorează tăieturile şi iritaţiile, care pot apărea după epilare. Pentru uz extern, infuzia de gălbenele se prepară din 3-4 linguriţe de floare la 1 cană de apă clocotită. Se aplică, după ce s-a răcit puţin, pe zonele afectate. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă.
Aloe vera
Foloseşte creme şi loţiuni pe bază de aloe vera, pentru a calma pielea iritată, după epilare. Poţi utiliza direct şi frunzele, pe care le speli, le rupi marginile care înţeapă, apoi le despici în jumătate. Aplică partea cărnoasă peste zonele afectate.
Oxidul de zinc
După ce te-ai epilat, aplică o cremă pentru bebeluşi care conţine oxid de zinc. Aceasta are rolul de a calma iritaţia provocată de scutec, însă este eficientă şi în cazul pielii iritate a adultului.
Aspirina
Dizolvă în 2 linguriţe de apă 2 aspirine netamponate. Aplică soluţia formată pe pielea iritată şi las-o să se usuce. Se clăteşte cu apă călduţă.
Ulei de muşeţel
Acţionează ca un dezinfectant blând, fiind util şi în cazul firelor de păr crescute în piele. Uleiul din arbore de ceai are şi el proprietăţi asemănătoare. Se aplică pe zonele sensibile, la fel ca o cremă obişnuită.
Cum previi creşterea firelor sub piele
Firele de păr crescute sub piele pot provoca multe neplăceri. Pielea se inflamează, ca şi cum ar interacţiona cu un corp străin, devenind iritată şi inflamată. Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte şi creşterea în afară a părului, dar utile sunt şi cremele pe bază de acid salicilic, acid glicolic, acid lactic