Factori cancerigeni mai puţin ştiuţi
Vopselele de păr
Preţul plătit de femei pentru a fi frumoase este mai mare decât ţi-ai putea imagina. Expunerea regulată la vopsea de păr creşte cu 60% riscul de a dezvolta câteva tipuri de cancer. Un studiu realizat de Universitatea Queen din Belfast a arătat că utilizarea vopselei de păr, de mai mult de 9 ori pe an, măreşte riscul de leucemie cu 60%, relatează site-ul Softpedia, citat de ziare.com.
Aceeaşi cercetare a mai arătat şi că cele mai expuse sunt femeile care aleg nuanţe închise de negru, maron sau roşu, din cauza conţinutului mare de chimicale. Sunt de preferat produsele non-permanente, cum ar fi şampoanele colorante sau nuanţatoarele. Cele aşa-zise permanente pătrund adânc în firul de păr şi chiar în scalp, ajungând, inevitabil, şi în sânge.
Totuşi, specialiştii ne îndeamnă să nu ne îngrijorăm, pentru că situaţia este mai bună faţă de cea de acum 20 de ani, când vopselurile de păr aveau şi mai multe chimicale periculoase pentru organism. Acestea au fost retrase de pe piaţă.
Expunerea în mod repetat la solar
Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate până în prezent ca fiind posibil cancerigene, au fost incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aceasta este concluzia grupului de 20 de experţi din nouă ţări, reuniţi la sediul IARC din Lyon. Rezultatele acestei reuniuni vor fi prezentate în numărul din luna august al revistei medicale Lancet Oncology.
Razele solare ultraviolete (UVA, UVB), precum şi razele ultravioletele artificiale produse de lămpile şi aparatele din cabinele de bronzat, au avut nivelul 2 de clasificare IARC. În urma celor mai recente studii ştiinţifice, însă, experţii IARC au stabilit să acorde tuturor tipurilor de raze ultraviolete nivelul 1 de clasificare - factori cancerigeni pentru om.
Cercetările au demonstrat că expunerea la razele ultraviolete artificiale înaintea vârstei de 30 de ani sporeşte cu 75% riscul de apariţie a melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele. În plus, experţii au constatat un anumit grad de asociere între bronzarea artificială şi apariţia melanomului ocular. Dermatologii britanici şi francezi au salutat această decizie, chiar dacă nu au cerut interzicerea cabinelor de bronzat.
Săpunurile
Igiena este foarte importantă pentru sănătatea organismului nostru. Atenţie, însă, la produsele de îngrijre corporală! Cercetătorii americani au descoperit o strânsă legătură între săpunuri, detergenţi şi apariţia unor boli grave. Se pare că acestea conţin produse chimice care ar putea deregla sistemul endocrin.
De vină ar fi substanţa chimică triclosan, care este atât de comună, încât se găseşte în urina a trei sferturi din populaţie şi este adesea folosită în producţia de săpun şi detergenţi. Pe lângă faptul că dereglează sistemul endocrin, substanţa ar putea fi responsabilă pentru crearea unor bacterii rezistente la antibiotice, sugerează studiile.
Odată ce ajung în apă, substanţele chimice din săpunuri, şampoane şi alte produse de curăţare contribuie la formarea unor elemente care cauzează cancerul. Acest studiu se adaugă altora anterioare, în care se sugera că expunerea la substanţele chimice găsite în produsele pe care le folosim zilnic au efecte negative serioase asupra sănătăţii noastre.
Multivitaminele
Femeile care iau zilnic multivitamine, pentru a-şi menţine sănătatea, riscă să sufere din cauza unui cancer mamar. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. În urma studiului realizat de cercetătorii suedezi, s-a observat că femeile de vârstă mijlocie sau de vârsta a treia care iau suplimente alimentare zilnic au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta o tumoră canceroasă la nivelul sânilor.
Specialiştii nu dau vina atât pe multivitamine, cât pe stilul de viaţă nesănătos al femeilor care recurg la suplimente alimentare pentru a compensa lipsa din dieta zilnică bogată în alimente sănătoare, legume şi fructe. Totuşi, multivitaminelem, mai ales acidul folic, favorizează o creştere a densităţii ţesutului mamar, ceea ce duce la apariţia riscului formării unei tumori maligne.