De ce e periculoasă grăsimea depusă pe abdomen
De ce e periculoasă grăsimea depusă pe abdomen? Experţii spun că grăsimea care ni se depune pe abdomen este periculoasă pentru sănătatea inimii. Cu alte cuvinte, cu cât ai o talie mai groasă, cu atât îţi creşte riscul cardiovascular. Grăsimea viscerală, cum o numesc medicii, este diferită de cea de pe şolduri, pentru că se acumulează în cavitatea abdominală, în spaţiul dintre organe. Când celulele de grăsime se sparg, vena care transportă sângele din zona intestinală spre ficat este „scăldată” în acizi graşi şi alte substanţe. Lipotoxicitatea rezultată afectează pancreasul, nivelul glicemiei creşte şi, odată cu el, riscul de diabet de tip 2.
Genele, etnicitatea şi sexul unei persoane influenţează riscul de acumulare a grăsimii viscerale. În ţările mediteraneene, de exemplu, riscul cardiovascular este mai scăzut, în timp ce sud-americanii şi indienii au un risc mai mare. De asemenea, bărbaţii caucazieni şi femeile din rasa neagră tind să acumuleze mai multă grăsime abdominală.
De ce e periculoasă grăsimea depusă pe abdomen? Ce e de făcut?
În primul rând, măsoară-ţi talia cu un centimetru. Te afli în zona de risc dacă eşti femeie şi ai în talie mai mult de 88 de centimetri sau dacă eşti bărbat şi ai mai mult de 100. Medicii recomandă să ne măsurăm şi şoldurile şi apoi să împărţim valoarea obţinută pentru talie la cea a şoldurilor. Raportul ar trebui să fie mai mic de 0.9 la femei şi mai mic de 1 în cazul bărbaţilor.
În al doilea rând, e bine să ştii că nu există o formulă magică prin care să scapi de grăsimea abdominală. E important să ai grijă ce mănânci, pentru că există 3 grupe mari de alimente care contribuie la depunerea grăsimii viscerale: dulciurile, făina albă şi amidonoasele (cartofi, orez, porumb). Pentru un abdomen plat, medicii recomandă evitarea pe cât posibil a zahărului, mai ales a celui rafinat, şi a făinoaselor albe şi reducerea cantităţii de amidonoase. De asemenea, persoanele aflate la risc e bine să apeleze la o formă de mişcare, prin care să ardă din surplusul de calorii, fie că e vorba de grădinărit, aerobic , jogging sau ridicarea greutăţilor.