De ce bărbaţii reacţionează mai rău la boală decât femeile  

11 decembrie 2018   Ingrijire

Dovezile ştiinţifice pentru acest lucru sunt departe de a fi concludente, însă unele cercetări au arătat că celulele imune masculine şi feminine reacţionează diferit la viruşi. Un studiu recent efectuat pe şoareci a stârnit discuţii puternice deoarece sugerează că sexul masculin într-adevăr se loveşte mai puternic de anumite boli şi că fiziologia, nu psihologia cum era crezut până acum, poate fi vinovată pentru modul în care bărbaţii reacţionează la durere.

Comportamentul şi imunitatea şoarecilor masculi adulţi au prezentat mai multe simptome de boală decât femelele atunci când au fost expuşi la bacterii similare cu virusul de gripă. Bărbaţii au avut de asemenea mai multe fluctuaţii ale temperaturii corporale, febră şi semne de inflamaţie şi au necesitat mai mult timp pentru recuperare. Motivul pentru care acest lucru se întâmplă nu este complet înţeles, dar o ipoteză susţine că testosteronul şi estrogenul afectează aceşti receptori imunitari în moduri diferite.

O altă teorie, explicată în 2010 de către cercetătorii de la Universitatea din Cambridge este că bărbaţii au evoluat pentru a avea un sistem imunitar mai slab din cauza tendinţei lor de de a se angaja în situaţii mai riscante decât femeile.

În ceea ce priveşte gripa, mai există şi alţi factori care pot juca un rol important. Studiile arată că bărbaţii au mai puţin tendinţa a se spăla pe mâini în mod regulat şi cel puţin în Statele Unite, nu merg la medic în mod regulat.

Mai multe