Cum tratezi acneea pas cu pas

9 februarie 2016   Ingrijire

Medicul Laurenţiu Vlădău, specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, prezintă primii paşi care trebuie făcuţi pentru tratarea acneei, pornind de la obiceiurile zilnice care agravează problema şi până la tratamentele medicale realizate împreună cu medicul specialist.

Nu înainte, însă, de a enumera caracteristicile acneei:

- Punctele albe, sau comedoane închise, care rămân sub piele şi sunt foarte mici;

- Puncte negre sau comedoanele deschise vizibile pe suprafaţa pielii. Amintiţi-vă că un coş negru nu este cauzat de murdărie, ci de oxidarea sebumului în orificiul glandelor şi firului de par, astfel că spălarea fetei cu insistenţă la vederea punctelor negre nu va fi de ajutor;

- Papule vizibile pe suprafaţa pielii. Acestea sunt mici umflături, de obicei roz;

- Pustule vizibile şi ele pe suprafaţă pielii. Acestea sunt de culoare roşie la bază şi au puroi în partea de sus;

- Noduli, care sunt coşuri mari, solide. Această formă de inflamaţie este dureroasă şi încorporată adânc în piele;

- Chisturile vizibile pe suprafaţa pielii. Ele sunt dureroase şi umplute cu puroi şi pot cu uşurinţă să provoace cicatrici.

Cum se tratează acneea

Tratamentele împotriva acneei funcţionează prin inhibarea producţiei de sebum, prin limitarea dezvoltării bacteriilor sau încurajarea desfundării porilor. Cei care se confruntă cu forme uşoare de acnee pot beneficia de tratamente pe bază de creme, loţiuni, geluri care adresează procesele menţionate anterior.

În ceea ce priveşte acneea severă, pacientul trebuie să consulte de urgenţă un medic specialist, care îi va oferi un tratament specific tipului de afecţiune.

Tratamentele pentru acnee diferă în funcţie de gravitatea problemei, iar uneori pot fi necesare mai multe luni până la a vedea primele semne de ameliorare.

,,Un regim strict de control al sebumului va ajută cu siguranţă. Una dintre cele mai bune soluţii de îngrijire zilnică este reprezentată de gelurile de curăţare pe baza de hidroxiacizi folosite de două ori pe zi, în timpul unei spălări viguroase care să dureze cel puţin 60 de secunde. Ulterior se poate opta pentru una dintre cremele pe baza de acid salicilic, acid glicolic, acid lactic în concentraţii mici care pot fi procurate din farmacii, eventual cu ajutorul unui consilier cosmetic. Acestea vor realiza o exfoliere şi curăţare mai profundă a tenului, diminuand progresiv inflamatia şi reducând numărul coşurilor”, spune medicul specialist Laurenţiu Vlădău.

Bineînţeles, pe lângă tratamentuul recomandat de medic, pacientul trebuie să respecte anumite reguli de igienă a tenului. Iată câteva sfaturi:

- Tenul se spală doar dimineaţa şi seara, deoarece spălarea frecventă poate irita pielea şi agrava simptomele;

- Faţa se spală cu un săpun delicat, cu pH neutru sau cu un gel de curăţare blând, delicat, care să nu conţină parabeni. Apa foarte fierbinte sau rece poate agrava acneea;

- Nu încerca să storci coşurile sau să elimini punctele negre, întrucât poţi provoca cicatrici permanente;

- Evită folosirea machiajului pe durata tratamentului sau a cremelor foarte grase - foloseşte produse minerale sau non-comedogenice, care nu bloachează porii;

- Nu te culca niciodată fără să cureţi/demachiezi tenul înainte. De asemenea, schimbă zilnic feţele de pernă sau foloseşte un prosop curat care să-ţi protejeze faţa;

- Spală-ţi părul în mod regulat şi încearcă să eviţi contactul părului încărcat de geluri sau spume fixatoare direct cu pielea feţei.

Mai multe