Cum te expui la soare fără riscuri
Beneficiile soarelui sunt indiscutabile: este necesar pentru susţinerea moralului şi favorizează sinteza vitaminei D, importantă pentru fixarea calciului în oase. Atunci când abuzăm de soare se pot agrava unele probleme de sănătate, pielea îmbătrâneşte mai repede, creşte riscul de cancer cutanat, iar vederea poate fi, de asemenea, afectată în lipsa ochelarilor cu filtru UV. Toate aceste efecte sunt puse pe seama razelor UV: UVA şi UVB.
Cele de tip UVB determină bronzarea şi arsurile cutanate, iar cele UVA pătrând mai adânc în piele, producând modificări în profunzimea acesteia, determinând îmbătrânirea. Ambele tipuri de ultraviolete pot deteriora ADN-ul, fiind responsabile de apariţia cancerului de piele.
De ce să ţii cont când alegi cremele cu FPS
Menţiunea factor de protecţie solară (FPS sau SPF) arată că produsul respectiv conţine ingrediente care acţionează împotriva radiaţiilor UV. Numărul care o însoţeşte măsoară timpul apariţiei unei arsuri. De pildă, un produs cu factor de protecţie 15 va dura de 15 ori mai mult timp până la apariţia arsurii solare decât dacă nu am aplica acea cremă.
Alege produsele fotoprotectoare în funcţie de tipul de piele şi de fototip. Fotoprotecţia este obligatorie la cei cu fototip I (piele foarte albă, păr roşcat, ochi albaştri, pistrui, care nu se bronzează niciodată), II (piele albă, păr blond ochi căprui, se ard şi se bronzează cu dificultate) şi cu fototipul III (cei şateni, cu ochi căprui, care se ard uneori şi se bronzează).
Cei cu fototipul I şi II au nevoie de protecţie foarte ridicată (50+), iar celor cu fototipul III le este indicată protecţia ridicată (30-40) sau moderată (20). Dacă ai alergie la produsele de îngrijire, alege loţiunile fără acid paraaminobenzoic sau parfum! Sunt de preferat cremele care te protejează atât de radiaţiile UVA, cât şi de cele UVB.
Cât de des aplici cremele fotoprotectoare
Produsele cu FPS trebuie aplicate cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Agită produsul înainte şi foloseşte o cantitate suficientă. Pentru un adult de talie medie, este nevoie de 30 ml de produs. Nu trebuie uitate zone precum gâtul, ceafa, urechile şi tâmplele. După 2 ore sau după intrarea în apă ori după activităţi fizice care au cauzat transpiraţie, este nevoie de reaplicare.
Bebeluşii nu au voie la plajă!
Copiii mai mici de 1 an nu ar trebui expuşi niciodată la soare, întrucât pielea şi ochii lor au o vulnerabilitate mai mare. Copiii mai mari nu trebuie să stea la soare intervalul 12:00 – 16:00. În general, vara, copiii trebuie să aibă haine de bumbac, cât mai deschise, şapcă şi ochelari de soare cu filtru UV.
La plajă, copiilor trebuie să li se aplice cremă cu factor de protecţie solară cât mai ridicat la fiecare 2 ore şi după fiecare ieşire din apă. Pentru copiii, alege produse cu FPS mare (40, 50+). Nu este indicat să se aplice cu FPS copiilor mai mici de 6 luni, din cauza posibilelor reacţii alergice.
Prim ajutor în arsuri solare
Efectul imediat al abuzului de soare se traduce prin arsuri solare. În această situaţie, se recomandă aplicarea de comprese cu apă, umede şi reci. Pielea nu trebuie cojită, iar băşicuţele nu se sparg, deoarece există riscul producerii unor infecţii. Se pot aplica şi creme cu corticosteroizi sau loţiuni calmante speciale (după plajă).
Pentru reducerea durerilor, se pot lua medicamente precum aspirină. Este obligatorie prezentarea la medic dacă apar şi frisoane, febră, hipotensiune arterială, edem al feţei şi stări de delir.
Atenţie la insolaţie!
Expunerea îndelungată la soare poate duce la instalarea insolaţiei, manifestată prinfebră, ameţeală, frisoane, dureri puternice de cap, vărsături, puls cardiac accelerat, scăderea tensiunii arteriale, oboseală accentuată, greaţă şi leşin. În cazuri grave, insolaţia poate duce la acumularea de lichide la nivelul scoarţei cerebrale, producând edem cerebral.