Cum să-ţi îngrijeşti pielea toamna
Hidratarea este esenţială
Ai tenul uscat, iar frigul şi precipitaţiile îţi agravează şi mai mult problema? Nu uita să te hidratezi mai des şi să foloseşti loţiuni foarte hidratante, recomandate de medicul dermatolog în funcţie de nevoile pielii tale.
Atunci când faci duş, foloseşte apă caldă, nu fierbinte, şi nu sta mai mult de 10 minute în apă, pentru a nu usca şi mai tare pielea. E adevărat că duşurile lungi şi fierbinţi în zilele friguroase acţionează ca un pansament pentru trup şi suflet, dar pentru piele pot face mai mult rău decât bine.
Consumă alimente bogate în acizi graşi Omega-3, pentru că hrănesc pielea şi o ajută să câştige bătălia cu factorii externi ai mediului, mai ales iarna.
Încearcă să creşti aportul tău de vitamina C, pe care o găseşti în citrice ca grepfruituri, lămâi, portocale. Vitamina C poate ajuta la refacerea nivelului de colagen al pielii, care are rolul de a proteja pielea de factorii care îi afectează rezistenţa.
Este ştiut faptul că expunerea la frig poate duce la leziuni tegumentare. Nu folosi săpunuri abrazive şi geluri de duş cu particule exfoliante, pentru că distrug structura pielii şi o fac să devină mai sensibilă. Curăţă pielea în profunzime şi aplică măşti
Pielea nu mai este tânără ca la 20 de ani şi, odată ce înaintăm în vârstă se modifică şi aspectul pielii. După vârsta de 30 de ani pielea trebuie să fie îngrijită mai mult, pentru a evita îmbătrânirea prematură.
Vremea rece şi precipitaţiile care intră în contact cu pielea o agresează şi îi deteriorează structura. Dacă luăm măsuri, respectiv curăţăm pielea în profunzime şi aplicăm măşti şi creme nutritive şi hidratante putem menţine sănătatea pielii pentru mult timp.
Atenţie: Pe lângă ritualul de îngrijire obligatoriu, pielea trebuie ferită de: fumat, stres, frig, alcool, excitanţi, săpunurile aspre şi gelurile de duş, radicali liberi şi un stil de viaţă nesănătos.
Pielea, înveliş protector în 3 straturi
Cel mai întins organ al corpului, pielea reprezintă, de fapt, un înveliş care protejează organismul de factorii externi şi este compus din trei straturi: epidermul, dermul şi hipodermul.
1. Primul strat al pielii, epidermul, este format din celule moarte, care au proprietatea de a fi impermeabile. Epidermul este şi cel care conferă pielii culoare, datorită pigmentului. În acest strat, celulele se înmulţesc şi, mai mult decât atât, ele au calitatea de a înlocui celulele vechi şi uzate.
2. Următorul strat este dermul, care are o structură complexă. Este format din celule îmbibate cu apă, acestea sunt şi cele care hidratează pielea, şi celule care conţin colagen, acid hialuronic şi elastină. Toate acestea conferă pielii supleţe şi prospeţime.
3. Hipodermul, al treilea strat al pielii este bogat în grăsime. El are rolul de a proteja pielea şi de a-i furniza uleiurile speciale şi nutrienţii care să o menţină tânără.