Cum să previi şi să tratezi foliculita
Orice zonă a corpului acoperită cu păr (în special regiunea inghinală, faţa şi gambele) poate fi afectată de foliculită. Aceasta apare sub forma unor bubiţe roşii localizate la baza firului de păr, care se transformă într-o umflătură plină cu puroi. Cel mai adesea, infecţia este cauzată de stafilococul auriu, o bacterie aflată în mod normal pe piele şi pe mucoase, dar şi din cauza unor ciuperci (fungi).
Atunci când există unele „traumatisme“ precum epilatul şi bărbieritul cu lama de ras, aceşti microbi pătrund în structura pielii, cauzând infecţia.
Foliculita mai poate apărea şi dacă ai o igienă precară sau dacă porţi haine strâmte (mai ales din materiale sintetice), care pot leza foliculii capilari.
Iată, aşadar, ce reguli de igienă trebuie să urmezi pentru a elimina foliculita!
Fă un duş cu apă caldă
Apa caldă deschide porii, tonifică pielea şi relaxează ţesuturile, făcând pielea mai fragilă şi permeabilă, astfel că ea va fi pregătită pentru tratament.
Lasă jetul de apă să curgă pe zonele afectate, fie că e vorba de picioare, axile sau zona înghinală.
Exfoliază
Unul dintre secretele epilării ca la carte este exfolierea pielii anterior procesului în sine. Astfel, exfolierea elimină celulele moarte de la nivelul pielii şi o lasă să respire, prevenind infectarea porilor.
Este recomandat ca exfolierea pielii să se facă o dată pe săptămână folosind un burete de tip lufă sau scruburi realizate în casă, din ingrediente la îndemână şi extrem de eficiente, de altfel:
- zaţ de cafea amestecat cu câteva picături de ulei de măsline; - zahăr brun şi ulei de măsline; - sare grunjoasă sau sare roz de Himalaya (se găseşte în toate plafarele); - ovăz şi miere.
Orice variantă ai alege, amestecă ingredientele până când acestea formează o pastă omogenă şi aplic-o pe piele prin mişcări blânde, circulare, insistând mai ales pe zonele unde părul este crescut sub piele şi pe cele predispuse la uscare (coate, genunchi, fese, călcâie).
Aplică uleiuri naturale vindecătore
După baia caldă şi exfoliere, este timpul să aplici unul dintre următoarele uleiuri naturale esenţiale, cu ajutorul unei dischete de bumbac (câteva picături):
-
reduce inflamaţiile şi infecţiile; este un bun astringent, bogat în taninuri, stimulează circulaţia sângelui.
-
cel mai bun antibacterian natural, vindecă şi usucă comedoanele inflamate.
Este important ca pielea să fie perfect uscată în momentul aplicării uleiurilor. De asemenea, foloseşte propriile prosoape pentru ştergerea pielii şi schimbă-le la cel mult 3-4 zile.
Cum extragi firele de păr blocate în piele
- extracţia firuului de păr nu se face niciodată cu mâna;
- foloseşte o pensetă ascuţită şi dezinfectată în prealabil;
- extracţia se va face doar în momentul în care comedonul este uscat şi firul de păr vizibil;
- aplică apoi aloe vera sau ulei esenţial de trandafir, pentru a cicatriza zona şi evita eventualele infecţii.