Cum să obţii un bronz sănătos

26 iunie 2017   Ingrijire

Deşi s-au tot făcut campanii pentru prevenţia cancerului de piele, mulţi oameni sunt atraşi de moda bronzatului şi ignoră sfatul medicilor dermatologi. Aceştia, nu doar că stau la soare la orele prânzului, dar nici nu folosesc creme pentru a se proteja de razele ultraviolete.

Tinerii sunt mai vulnerabili

Expunerea prelungită la soare poate provoca insolaţie şi arsuri grave la nivelul pielii. Pot apărea pete şi pistrui. Tineretul asociază frumuseţea cu bronzul, căci ei consideră că o persoană bronzată are un aspect „sănătos“. Potrivit Skin Cancer Foundation, mai puţin de jumătate din numărul tinerilor din ziua de azi folosesc cremă cu SPF. Ţinând cont de această statistică, adolescenţii sunt mai vulnerabili la cancerul de piele, relatează medicaldaily.com. Explicaţia dată de specialişti este următoarea: celulele din organismul tinerilor se divid şi se modifică foarte repede comparativ cu cele ale persoanelor adulte.

Hai să vedem mai jos câteva trucuri pentru a avea parte de un bronz uniform, dar şi sănătos.

Piele exfoliată

Înainte de a te expune razelor soarelui, medicii spun că trebuie să îţi pregăteşti cu grijă pielea. Vei începe cu un exfoliant care să elimine celulele moarte de la nivelul primului strat de piele, dar şi murdăria şi aspectul uleios. În acest mod, pielea ta va arăta proaspătă şi se va putea bronza mai uşor, iar bronzul va ţine mai mult. Pentru exfolierea pielii vei avea nevoie de un produs exfoliant şi de o mănuşă abrazivă pentru corp. În locul unui articol din comerţ poţi folosi ca exfoliante următoarele: zahărul, sarea sau făina de ovăz.

Importanţa folosirii factorului de protecţie

Obligatoriu! Foloseşte neapărat un produs cosmetic cu protecţie împotriva ultravioletelor (UVB şi UVA). Consultă întâi dermatologul pentru a afla ce cremă este potrivită pentru tipul tău de piele. Experţii explică faptul că persoanele cu pielea albă au o cantitate redusă de melanină (pigment organic de culoare neagră, care care se găseşte în coroidă, în păr ori în piele). Din cauza deficitului de melanină, pielea va fi mai vulnerabilă la razele dăunătoare cu potenţial oncogen şi va suferi arsuri dacă nu te vei da cu cremă cu SPF ridicat.

Cum foloseşti crema

Loţiunea trebuie aplicată uniform cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Trebuie să aplici 2 mg de cremă la fiecare cm² de piele. Aplici din nou la 15-30 de minute după ce ai ajuns la plajă. Dacă intri în apă te ştergi şi apoi aplici iar crema.

Intervalul permis

Dermatologii spun că orele în care poţi sta la plajă folosind evident loţiunea cu SPF sunt acestea: 8.00 a.m. – 10.00 a.m. (unii spun că până la 10.30-11.00) şi după-amiaza de la 16.30 în sus. Lăcomia nu face bine nimănui, nici când e vorba de mâncare, nici când e vorba de soare. Fă totul cu măsură. Aşadar, mai bine un corp sănătos şi mai puţin bronzat, decât un bronz ca de tăciune şi sănătatea în pericol. Vara, înainte de a merge în concediu pe litoral fă câteva băi de soare de 5-10 minute pe zi.

Ce să iei cu tine pe plajă

Prosopul cu care să te ştergi după ce ai ieşit din apă, ochelarii de soare, o pălărie cu boruri largi sau îţi poţi pune o bandană. Pălăria respectivă îţi va feri faţa şi gâtul de radiaţiile solare. Purtând acest accesoriu vei scăpa de insolaţie. Dacă simţi că te ia cu frig, ai făcut febră, îţi vine să vomiţi e posibil să fi făcut insolaţie. Îmbracă-te şi mergi neapărat la farmacie. Dacă continui să nu te simţi bine mergi la spital.

Sfat! Nu uita! Să bei cel puţin 2 l de lichide pe zi, în timpul verii. În loc de mâncăruri grase, alege să mănânci fructe şi legume şi peşte.

Mai multe