Cum poţi avea un ten ca... laptele!

2 septembrie 2013   Ingrijire

Cu siguranţă, ai auzit care era ritualul de frumuseţe al Cleopatrei. Regina Egiptului făcea baie doar în lapte, pentru ca pielea ei să fie curăţată cu delicateţe şi să rămână catifelată şi hidratată. Ştia Cleopatra ce ştia! Secole mai târziu, specialiştii în cosmetică recunosc beneficiile laptelui în cosmetică. Lapte demachiant de casă

Laptele poate fi utilizat pentru curăţarea tenului, pentru că acţionează ca un scrub delicat. Pune câteva linguri de lapte într-o farfurie, iar cu o dischetă cosmetică îmbibată în lapte aplică pe faţă, pe gât şi pe decolteu. Presează discheta pe piele, pentru ca laptele să intre în ţesuturi. Aşteaptă până se usucă laptele, apoi clăteşte-te cu apă călduţă. Vei observa că tenul îşi recapătă supleţea în doar câteva zile.

Purifică tenul cu probleme

Dacă ai tenul sensibil, atunci când te demachezi foloseşte următoarea soluţie pentru curăţarea pielii. Poţi prepara un lapte demachiant cu plante, pentru care ai nevoie de 150 ml de lapte nedegresat, în care adaugi 2 linguri de flori de muşeţel. Timp de 30 de minute lasă-le să fiarbă la foc mic, amestecând continuu, ca să nu formeze pojghiţă deasupra sau să dea în fiert. Amestecul se lasă la răcit timp de două ore, după care se strecoară şi se dă la frigider. Timp de două săptămâni, dimineaţa şi seara îţi poţi demachia tenul cu acest lapte, pe care-l păstrezi la frigider. În locul florilor de muşeţel poţi pune flori de tei sau de măceş.

Iată un amestec cosmetic excelent recomandat pentru pielea uscată şi pătată. La o lingură de făină se adaugă un vârf de cuţit de pulbere de curcumă (condiment de bază în preparatele de curry), un sfert de linguriţă cu coajă de portocală, o linguriţă de smântână şi o lingură de lapte. Amestecă totul şi aplică masca pe faţă şi pe gât cu ajutorul unui tampon de vată. Atunci când ai senzaţia că pielea începe să se întindă maseaz-o cu ajutorul palmelor până când tenul se luminează. După 10 minute se clăteşte cu apă călduţă.

Poţi reda prospeţimea tenului uscat aplicând pe faţă o mască preparată dintr-un morcov ras la care se adaugă caimacul de la 1 litru de lapte fiert şi o lingură de miere. Amestecul se întinde pe faţă şi se lasă să acţioneze cel puţin 20 de minute, după care se clăteşte.

Dermatologul Oana Clătici recomandă o mască special concepută pentru o piele care se irită uşor. Ai nevoie de 500 ml de lapte şi de o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu. Soluţia este indicată pentru spălarea zilnică a feţei. După o oră se şterge faţa cu un tampon de vată, înmuiat în infuzie de muşeţel.

În tratamentele cosmetice se utilizează pentru revitalizarea tenului următoarea mască: se amestecă sucul de la o lămâie verde, sucul de la o jumătate de portocală şi un pahar de lapte bătut. Pasta formată se aplică pe faţă şi se lasă timp de 20 de minute. Nu este indicată celor cu tenul sensibil, uscat sau cu probleme.

Frumoasa Cleopatra făcea baie în lapte de măgăriţă. Poţi obţine o piele catifelată şi suplă şi cu ajutorul laptelui de vacă. Acidul lactic, care se găseşte în componenţa laptelui, este un balsam natural pentru piele. O dată la două seri pune 1-2 litri de lapte într-o cadă mai mică şi lasă-ţi mâinile şi picioarele să se relaxeze cel puţin câte 10 minute. Poţi adăuga şi miere în lapte, pentru un efect antibacterian.

În cazul în care ai părul uscat, fragil sau deteriorat, aplică lapte pe păr şi pe scalp şi masează-te timp de zece minute. Laptele are proprietatea de a curăţa pielea capului. În plus, nutrienţii din lapte hrănesc firele de păr de la rădăcină până la vârfuri.

Doctorul Click! Sănătate

Dr. Oana Clătici

medic primar dermatolog

la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti

Laptele şi derivatele sale, datorită acţiunii calmante şi emoliente, sunt folosite pentru tenurile uscate, uşor iritabile. Conţinutul său bogat în substanţe nutritive îi atribuie un rol important în înfrumuseţarea pielii. Acidul lactic ajută la curăţirea celulelor moarte. Vitaminele A şi D luptă împotriva deshidratării pielii, vitamina B1 previne acneea, vitamina B6 combate punctele negre, vitamina C dă claritate pielii, iar vitamina K din lapte întăreşte vasele capilare şi previne cuperoza. Unele derivate din lapte, precum sunt iaurtul, laptele acidofil, laptele bătut se pot folosi şi la îngrijirea tenurilor grase, pentru a creşte aciditatea pielii.

Mai multe