Cum îţi menţii echilibrul hormonal

1 octombrie 2018   Ingrijire

Mănâncă suficiente proteine

Pentru a menţine în stare bună muşchii, oasele şi pielea, trebuie să consumi zilnic proteine. Acestea sunt aminoacizi esenţiali pe care corpul nu îi poate produce singur, aşa că trebuie să îi iei din mâncare. Proteinele influenţează hormonii care controlează apetitul, aşa că dacă nu le consumi deloc sau într-o cantitate prea mică, o să-ţi fie mai foame decât ar trebui şi vei ceda diverselor tentaţii alimentare. În plus, consumul de proteine accelerează metabolismul şi arderea grăsimilor. O femeie sedentară ar trebui să consume 46 g de proteine pe zi, iar pentru un bărbat care nu face mult efort fizic sunt suficiente 56 g de proteine.

Încearcă să minimizezi stresul

Stresul face ravagii în ceea ce priveşte sănătatea hormonală, cei mai importanţi hormoni afectaţi de acesta fiind cortizolul şi adrenalina. Cortizolul este numit şi hormonul stresului, el fiind cel care te ajută să îi faci faţă, iar adrenalina furnizează energia necesară pentru a răspunde pericolelor imediate. Stresul permanentizat, însă, menţine nivelul de cortizol mult prea ridicat, ceea ce duce la un aport de calorii mărit şi nu de puţine ori la obezitate, mai ales în zona abdominală. Un nivel prea înalt al adrenalinei duce la tensiune mărită, puls crescut şi anxietate. Chiar dacă ai impresia ca e imposibil să scapi de stres, găseşte-ţi măcar un sfert de oră pe zi în care să asculţi muzică sau să meditezi în linişte cu ochii închişi fără să te gândeşti la lucruri neplăcute, să faci o plimbare scurtă sau să primeşti un masaj de relaxare.

Evită să mănânci prea mult sau prea puţin

Dacă mănânci prea mult, îţi creşte nivelul de insulină, dacă mănânci prea puţin, îţi creşte nivelul de cortizol. Numărul optim de calorii variază în funcţie de vârstă, sex, înălţime, activitate fizică, iar pe internet există multe calculatoare de calorii pe care le poţi utiliza pentru a-ţi afla necesarul. Pentru a-şi păstra sănătatea, însă, specialiştii spun că o femeie are nevoie de cel puţin 1200 de calorii zilnic şi un bărbat de nu mai puţin de 1500 de calorii.

Obişnuieşte-te să faci mişcare

Exerciţiile fizice influenţează decisiv sănătatea hormonală, reducând nivelul de insulină, care, dacă e prea ridicat, duce la diabet, boli de inimă sau cancer. Dacă nu poţi face exerciţii mai complexe, chiar şi mersul pe jos zilnic, în pas alert, e bun pentru reglarea hormonilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Mai multe