Cu cât dormim mai puţin, cu atât trăim mai puţin

18 ianuarie 2019   Ingrijire

Se estimează că două treimi dintre adulţii din întreagă lume nu dorm suficient. Atât Organizaţia Mondială a Sănătătii cât şi Walker recomandă aproximativ opt ore pe noapte de somn. Walker afirmă că somnul de numai şase sau şapte ore pe noapte în mod constant poate duce la consecinţe grave pe termen lung asupra sănătătii şi, în unele cazuri poate chiar să ucidă. El insistă asupra unui regim strict de opt ore de somn. Asta inseamnă că în fiecare seară el este în pat timp de cel puţin opt ore pe noapte, chiar dacă petrece o parte din acel timp, adormind şi trezindu-se.

Iată trei moduri prin care lipsa somnului îţi poate afecta sănătatea

1. Lipsa de somn îţi va afecta imunitatea, iar organismul tău nu va mai fi capabil să lupte împotriva bolilor. O singură noapte pe săptămâna în care dormi doar 4 sau 5 ore poate scădea nivelul de celule care luptă împotriva bolilor cu până la 70%. Somnul insuficient a fost legat de creşterea numărului de cazuri de Alzheimer, obezitate, accidente vasculare cerebrale şi diabet. Lipsa de somn modifică modul în care insulina funcţionează şi cât de repede celulele absorb glucoză. După numai o săptămană de nopţi nedormite cum trebuie (de exemplu, cinci sau şase ore pe noapte), medicul dumneavoastră vă poate diagnostica deja cu pre-diabet zaharat, spune Walker.

2. Doar o oră de somn pierdută te poate omorî: lui Walker îi place să spună că "există un experiment global efectuat pe 1,6 miliarde de persoane, de două ori pe an, numit ora de vară". După ce oamenii pierd o oră de somn în fiecare primăvară când ceasurile sunt împinse înainte, accidentele rutiere cresc în mod considerabil. Medicul a văzut acest comportament şi în studiile efectuate în laborator: după ce participanţii la studiu au petrecut două săptămani dormind doar şapte ore în loc de nouă pe noapte, timpul lor de reacţie a încetinit cu o jumătate de secundă, timp suficient cât să cauzeze probleme la volan. Atacurile de inimă cresc de asemenea cu până la 25% în jurul trecerii la ora de vară, din moment ce pierderea somnului pune mai multă presiune asupra inimii.

3. Lipsa somnului este cancerigena: Insuficienţă de somn face ca organismul să devină un loc de reproducere mai bun pentru celulele de cancer. Lipsa somnului este acum legată pentru multe dintre cazurile de cancer de colon, cancer de sân şi cancer de prostată. Un program de somn neregulat poate da naştere la noi celule de cancer, deoarece provoacă suprimarea melatoninei, hormonul somnului.

Mai multe