Cele mai periculoase E-uri din alimente. "Sperietorile" de pe etichetă

4 mai 2015   Ingrijire

Poate v-aţi pus întrebări legate de starea de depresie a românilor din ultimii ani. Bucureştiul înregistrează cea mai mare rată de sinucideri în rândul tinerilor dintre toate oraşele ţării. De ce într-o lume în care totul este permis şi există atâta libertate depresia este una dintre bolile de top cu care se confruntă românii?

Pe lângă lipsa de sens a tinerilor de azi, un răspuns la această întrebare este alimentaţia foarte toxică a românilor. Deşi este extrem de grav ce se petrece, cei mai mulţi oameni refuză să creadă că mâncarea este factorul principal al depresiei şi bolilor. Aditivii alimentari nu sunt consumaţi ca şi alimente de către organism, dimpotrivă ele otrăvesc corpul şi mintea. De cele mai multe ori, aceştia acţionează ca drogul. Dau o stare de satisfacţie pe moment, iar apoi când trece efectul, mintea cere din nou drogul.

Cele mai periculoase E-uri din alimente – monoglutamatul provoacă depresie

Monoglutamatul de sodiu (E 621), care este printre cele mai periculoase E-uri din alimente, degradează neuronii. E 621, MSG sau sarea chinezească este un aliment sintetizat dintr-un aminoacid şi se găseşte în nenumărate alimente din restaurante, în special cele chinezeşti, cafenele, supermarket-uri, alimente precum, conserve, lactate, supe la plic, biscuiţi, chipsuri, pufuleţi, mezeluri, semipreparate, fast-food. Sugarii şi copiii sunt cei mai sensibili la aceste produse, şi sunt multe produse care conţin acest aditiv.

Cum acţionează monuglutamatul şi de ce dă dependenţă? Monoglutamatul este o excitotoxină, ceea ce înseamnă că suprasolicită celulele, degradându-le în timp, exact ca o otravă. Ceea ce este foarte grav, este faptul că acest aditiv, care provoacă depresie şi dependenţă, este ascuns pe etichetele produselor. Nume precum hidrolizat, extract de drojdie, proteină vegetală hidrolizată, bulion, aromă de fum, gelatină, potenţator de gust, cazeinat de sodiu, sirop de orez sau orez brun, cazeină, autolizad, proteină texturată, sunt doar câteva dintre numele pe care le poartă pe etichete monoglutamatul.

Dulciurile, budincile, sucurile şi prăjiturile nu numai că sunt periculoase pentru siluetă, dar şi pentru sănătatea organismului. Un colorant galben, E 110, se găseşte în toate acestea şi poate produce astm, tumori renale, spasme vasculare, distrugeri cromozomiale. Colorantul roşu, E 123, care este cancerigen şi este interzis în SUA şi Rusia, dar nu şi în România, se găseşte în lichioruri, icre, jeleuri, brânză topită, vinurile de masă roşii slabe.

Cele mai periculoase E-uri din alimente – coloranţii şi zaharurile, printre cele mai periculoase E-uri

Carnea de hamburger conţine E 128, colorant roşu 2 G, care este mutagen şi toxic şi este interzis în SUA şi Australia.

Conservele şi preparatele din carne conţin E 213, benzoat de calciu, care provoacă migrene, este cancerigen şi agravează astmul. Citricele conţin şi ele două E-uri periculoase, E 230 şi E 231, care sunt conservanţi şi sunt interzişi în SUA şi Australia. E 220 şi E 228, sunt sulfiţi, conservaţi şi se găsesc în cartofi deshidrataţi, bere, vin, oţet din vin, fructe confiate, prăjituri şi carne de hamburgeri. Unele băuturi răcoritoare conţin E 211, acid benzoic, care este interzis în SUA şi poate provoca cancer.

Mezelurile conţin colorant roşu, E 124, care este toxic şi este interzis în SUA.

Uleiurile vegetale, supele concentrate, sosurile şi guma de mestecat conţin E 320, butil-hidroxi-anisol, conservant, toxic şi posibil cancerigen. Maioneza şi produsele care conţin fructe de mare şi peşte conţin E 385, poate produce dezechilibre minerale, afecţiuni ale rinichilor. Zaharina, E 954, din gumă de mestecat, băuturi răcoritoare şi dulciuri este posibil cancerigen.

E 951, adică aspartam, este un îndulcitor care se foloseşte des în băuturile răcoritoare fără zahăr. Este cancerigen şi poate fi sursa a 70 de boli grave. Se găseşte în gume de mestecat, răcoritoare sau produse zaharoase. Poate avea şi alte efecte, precum: insomnie, oboseală, palpitaţii, cefalee, predispoziţie la îngrăşare. Tot acest aditiv poate juca un rol important la declanşarea tumorilor cerebrale, malformaţiilor, diabetului şi sclerozei multiple.

Acidul citric ( E 330) din muştar, conserve de ciuperci şi sucuri, produce afecţiuni ale cavităţii bucale şi este cancerigen.

Benzoatul de sodiu (E 211), provoacă urticarie şi agravează astmul. În unele ţări europene şi SUA este interzis.

Mai multe