Ce trebuie să ştii despre implanturile mamare

3 noiembrie 2011   Ingrijire

Principalele tipuri de implanturi sunt cele cu ser fiziologic şi cele cu gel siliconic. Cea mai frecventă incizie în cazul măririi sânilor este cea efectuată prin şanţul submamar (sub sâni), care permite introducerea mai uşoară a implantului.

Acest tip de incizie este preferat mai ales la implanturile cu gel siliconic, cicatricile în acest caz fiind discrete. Atunci când se introduc implanturi de dimensiuni mai mici, se poate opta şi pentru incizia realizată în zona din jurul mameloanelor. În cazul acesteia, recuperarea se poate face mai repede însă cicatricele pot fi destul de vizibile.

De asemenea, implanturile mamare se pot introduce şi prin zona axilară, această metodă având avantajul că nu „taie” sânul. În cadrul acestei ultime incizii, se realizează un canal către sân, prin care este introdus implantul mamar.

Operaţia de mărire a sânilor nu este indicată fetelor sub 18 ani şi nici femeilor care au unele afecţiuni mamare. Astfel, operaţia nu se face pacientelor cu tumori de orice natură (maligne sau benigne) şi cu mastite (inflamaţie a sânului).

Operaţia durează în jur de două ore

Înainte de intervenţia de mărire a sânilor, trebuie realizate mai întâi analize de sânge şi o ecografie mamară sau o mamografie, dacă pacienta are peste 35 de ani, pentru a se evalua starea sânilor.

Este important ca pacienta să îl anunţe pe medic dacă are vreo boală şi ce tratament urmează, pentru că unele medicamente, precum aspirina, pot influenţa coagularea sângelui.

Operaţia de mărire a sânilor nu durează mai mult de două ore, fiind realizată sub anestezie generală. Pacienta trebuie să mai rămână internată două-trei zile, timp în care i se administrează antibiotice. Firele se vor scoate la 14 zile după externare, iar timp de o lună este necesară purtarea unei bustiere elastice.

Protezele mamare de ultimă generaţie au un termen de valabilitate care poate ajunge şi până la 20 de ani. Totuşi, medicii recomandă înlocuirea sau scoaterea lor după 10 – 15 ani.

Atenţie la complicaţii!

Ca orice operaţie, cea de mărire a sânilor este, la rândul ei, însoţită de riscuri. Astfel, pot apărea acumulări de sânge (hematoame) sau de fluid seros în „buzunarul” în care este plasat implantul. În cazuri mai grave, se poate ajunge chiar la extragerea implanturilor.

Mai multe