Ce greşeli îţi afectează sănătatea dinţilor

6 septembrie 2017   Ingrijire

Prea multe gustări pe zi Pentru a avea dinţi sănătoşi şi frumoşi, este important nu doar să mergi la un control stomatologic o dată pe an şi să-ţi cureţi dinţii de 2 ori pe zi prin periaj şi folosirea aţei dentare. E nevoie de o dietă bogată în fibre, vitamine, cum sunt A, C şi E, calciu, zinc, flavonoizi. În plus, numărul de mese pe zi joacă un rol important. Ronţăitul frecvent nu permite salivei să cureţe gura de resturile alimentare. Poţi stimula secreţia de salivă care curăţă dinţii în mod natural dacă alegi să mănânci legume şi fructe crude sau preparate la aburi. Pont După fiecare masă, clăteşte gura cu apă 30 de secunde pentru a preveni apariţia petelor pe dinţi. Uiţi de aţa dentară Dacă foloseşti rar aţa dentară e posibil să observi în timp o îngălbenire a dinţilor sau să ai mai des probleme dentare. Înainte de periaj, foloseşte aţa dentară pentru a îndepărta particulele alimentare rămase între dinţi.

Citeşte şi: Alimente care pătează dinţii

Dantura albă nu se păstrează numai prin ocolirea alimentelor care o pătează. Este nevoie de periaj, de o îngrijire atentă a dinţilor. Stabileşte 1-2 zile pe săptămână în care, după folosirea aţei dentare şi spălarea obişnuită a danturii, să faci un periaj cu bicarbonat de sodiu sau să clăteşti gura cu soluţie de bicarbonat.

Pentru a prepara soluţia de bicarbonat, amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu cu un pahar cu apă.

Mâncate cu moderaţie, fructele acide, precum ananasul, portocala, grepfrutul au efect de albire a danturii. Ananasul are în compoziţia lui o enzimă numită bromelaină, care elimină petele de pe suprafaţa dinţilor, fără a ataca smalţul lor.

Broccoli, ardeiul gras verde, castravetele, legumele verzi conţin calciu, vitamine A, C şi îndepărtează placa bacteriană. Şi fierul din compoziţia lor protejează dantura de acizii proveniţi din alte alimente sau din băuturile carbogazoase care erodează smalţul.

Textura abrazivă a nucilor, alunelor, migdalelor, fisticului îndepărtează urmele de pe dinţi create de pigmenţii din alimentele şi băuturile colorate. În plus, stimulează saliva, eliminând impurităţile.

Îţi dă o respiraţie neplăcută, dar datorită substanţelor sulfuroase pe care le conţine, ceapa proaspătă previne formarea plăcii bacteriene. Nu-ţi pătează dinţii, este o sursă importantă de flavonoizi, antioxidanţi care neutralizează bacteriile care favorizează formarea cariilor.

În timpul fierberii şi a sotării, cantitatea de flavonoizi din compoziţia cepei scade cu până la 20%, prin urmare ar fi mai indicat s-o foloseşti proaspătă, în salate, sandvişuri.

Mai multe