Cât de periculoasă e decolorarea părului
Deşi metodele pentru decolorarea părului sunt mult mai blânde astăzi decât erau odată, chiar şi în cazul unui păr închis la culoare, acest proces îţi poate afecta podoaba capilară.
Cât de periculoasă este decolorarea părului depinde şi de produsele pe care le alegi pentru acest proces
Este adevărat că o decolorare poate să-ţi aducă look-ul mult visat, dar poate să-ţi şi afecteze destul de rău podoaba capilară. Ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să aveţi grijă ce produse alegeţi pentru acest proces. De exemplu, perhidrolul este un oxidant atât de puternic încât poate usca, subţia sau chiar rupe firul de păr. De aceea, specialiştii în hairstyle recomandă să nu te decolorezi cu creme sau oxidanţi din comerţ.
Dacă totuşi decizi să te decolorezi acasă, ar fi bine să ştii ce se întâmplă în timpul acestei acţiuni: practic, stratul exterior al firului de păr, numit cuticulă, este pregătit pentru a fi permeabil la soluţia de decolorare. Această acţiune permite peroxidului de hidrogen din soluţie să penetreze adânc firul de păr, pentru a oxida pigmenţii existenţi, lăsându-i incolori. Soluţiile de decolorare conţin concentraţii diferite de peroxid de hidrogen, ceea ce determină decolorarea în variate tonuri. Din acest motiv, şi culoarea părului se schimbă treptat în timpul procesului de decolorare.
Cât de periculoasă este decolorarea depinde şi de cât de mult laşi produsul pe podoaba capilară
Tocmai de aceea trebuie să fii foarte atentă în alegerea metodei de decolorare potrivită pentru părul tău. Un sfat pe care profesioniştii din domeniu te sfătuiesc să nu-l ignori este să laşi decolorantul să acţioneze atât timp cât este precizat pe instrucţiunile de utilizare ale produsului, nici mai mult, nici mai puţin. Dacă laşi decolorantul peste limita specificată de către producători nu înseamnă că acesta îţi va deschide părul mai mult, ci din contră, va exista riscul să ţi-l arzi sau să devină aspru.
Cât de periculoasă este decolorarea părului depinde foarte tare, aşa cum am mai spus, de produsele pe care le alegi pentru această acţiune. Încearcă să nu cumperi produse pline de substanţe toxice sau chimicale. Alege pentru decolorare variante naturiste. De exemplu, poţi opta pentru infuzie sau decoct de plante medicinale. Decoctul de muşeţel sau rubarbă poate deschide părul într-un mod sănătos şi frumos. De la un şaten poţi ajunge la un blond natural. Astfel, părul îşi va rămâne şi sănătos şi strălucitor.
De asemenea, pentru ca decolorarea părului să nu fie periculoasă mai ai la îndemână şi alte alternative non-toxice. Una dintre acestea este zeama de lămâie. Poţi să apelezi la sucul de lămâie dacă ai părul blond, şaten sau castaniu. Este o procedură foarte simplă. Pune zeamă de lămâie pe toată lungimea firului de păr şi las-o să acţioneze timp de o oră. Clăteşte şi repetă procedeul de fiecare dată când îţi doreşti o nuanţă mai deschisă a podoabei capilare.