Beneficiile argilei pentru sănătate şi frumuseţe
Intern, argila curăţă organismul de toxine şi de bacterii şi determină intestinele să absoarbă mai mulţi nutrienţi din alimentaţie. Este de folos în gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, diaree sau enterocolite, având rol alcalinizant, bactericid şi de refacere a florei intestinale. Argila se poate administra sub formă de capsule, 1-3 pe zi, timp de 3 săptămâni, în cure de jumătate de an.
Extern, argila se poate folosi pentru a curăţa impurităţile pielii. În funcţie de tipul de piele sau de problema care se doreşte rezolvată, poate fi amestecată cu diverse ingrediente pentru a obţine o pastă care se întinde pe faţă sau pe alte părţi ale corpului, sub formă de mască.
Dacă suferi de acnee, eczeme sau piele iritată, amestecă 1 lingură plină de argilă cu 1-2 linguri de apă (sau cât e nevoie pentru a obţine o pastă de consistenţa smântânii) şi aplică amestecul obţinut pe piele, cu degetele sau cu o pensulă. Lasă argila să acţioneze 20 de minute sau până observi că s-a uscat complet, după care îndepărteaz-o cu apă călduţă. Foloseşte masca zilnic, pentru 1 săptămână, pentru a obţine rezultate.
Dacă ai tenul gras, amestecă 1 lingură cu vârf de argilă, 1 lingură de suc de lămâie şi puţină apă şi aplică pe piele. După ce se usucă, spală-te cu apă călduţă pentru a o îndepărta de pe piele.
Dacă, dimpotrivă, ai tenul uscat, amestecă 1 lingură de argilă cu 1 lingură de apă, apoi încorporează 1 linguriţă de miere şi o jumătate de linguriţă de ulei de trandafiri. Întinde pasta pe piele şi las-o să se usuce complet, apoi spală-te cu apă călduţă.
Dacă doreşti să obţii o mască împotriva vergeturilor de pe coapse, amestecă 1 cană de argilă cu aproximativ o jumătate de cană de apă, iar în mixtura obţinută adaugă 2 linguri cu suc de morcovi, 1 lingură cu ulei de sâmburi de struguri. Întinzi masca pe coapse şi o laşi să acţioneze 20 de minute, după care te speli.