Bătături? Aşa poţi scăpa de ele!
Bătătura e îngroşarea stratului superficial al pielii, ca o reacţie firească, de apărare, la o suprasolicitare mecanică. Pielea îngroşată protejează ţesuturile de dedesubt de o agresiune mecanică şi permanentă.
Bătăturile sunt cauzate de factori ce ţin de activităţile noastre zilnice (statul îndelung în picioare), de hobby-urile noastre (grădinăritul, tricotatul), de sporturi (jogging, fotbal, balet, handbal, baschet) sau de purtarea încălţămintei nepotrivite (tocuri prea înalte, talpă rigidă, materiale sintetice, care nu permit circulaţia aerului). Chiar şi unele boli pot să provoace bătături - obezitatea (presiunea prea mare pe picior), diabetul şi arteriopatia periferică.
Ce neplăceri pot să dea
Calusurile şi bătăturile netratate pot, în timp, să cauzeze dureri în timpul mersului sau la purtarea încălţămintei. Pot apărea chiar modificări ale posturii sau ale mersului, pentru că încercăm să evităm durerea dată de bătături. Pot să apară vezicule (băşici), chiar infecţii ale osului sau infecţii bacteriene ale articulaţiei. Dacă pacientul are diabet, riscul apariţiei unor ulceraţii ale pielii în zona cu probleme e mai mare.
Când bătăturile nu s-au extins foarte mult sau nu au provocat deformări ale degetelor, se poate interveni de acasă, în moduri foarte delicate, pentru reducerea lor, în niciun caz pentru eliminarea lor totală.
Ce poţi face
- Ţine-ţi zona afectată de bătătură (picior, mână, cot) în apă caldă 10 minute, până când pielea se înmoaie.
- Freacă delicat zona afectată cu o piatră ponce înmuiată în apă, în prealabil. Nu apăsa pe nicio regiune, ca să previi sângerările.
- În fiecare zi, aplică-ţi pe zona afectată o loţiune hidratantă cu acid salicilic sau uree. Aceste ingrediente înmoaie în mod gradat bătătura.
- Protejează-ţi zona acoperind-o cu o bucată de cârpă foarte moale. La farmacie se mai găsesc plasturi în formă de gogoaşă (au o gaură în centru) care se plasează în jurul locului afectat şi care împiedică pantoful să aibă contact direct cu zona afectată.
- Poartă încălţăminte potrivită. Una dintre cauzele cel mai des întâlnite ale bătăturilor e purtarea unor pantofi mici, care, în timp, schimbă chiar forma piciorului. Dar şi purtarea unor pantofi mari dă bătături, pentru că piciorul se freacă în permanenţă de pantof, aşa că alege-ţi cu grijă măsura.
- Taie-ţi mereu unghiile de la picioare. Nişte unghii prea mari fac presiune asupra pantofului care, în timp, agresează degetele de la picioare.
Soluţii naturale
- Bicarbonat de sodiu: adaugă 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-un litru şi jumătate de apă caldă şi înmoaie-ţi picioarele o jumătate de oră.
- Ceai de muşeţel: fă o cantitate considerabilă de ceai de muşeţel şi vars-o în vasul în care-ţi înmoi picioarele. Stai o jumătate de oră. Clăteşte-te cu apă şi săpun, pentru că ceaiul de muşeţel pătează pielea.
- Oţet de mere: ţine o jumătate de pâine într-un litru de oţet de mere 10 ore. Se formează o pastă. Înainte de culcare, aplică pasta pe zonele afectate şi înfăşoară cu un bandaj sau cu o folie din plastic. Ţine peste noapte, iar dimineaţa clăteşte-ţi picioarele.
- Sare amară. Pune 400 g de sare amară în 2 l de apă călduţă şi înmoaie-ţi picioarele.
SFAT: Dacă ai diabet, înainte să faci ceva în problema bătăturilor, trebuie să vorbeşti cu medicul tău curant.