Aşa îţi îngrijeşti tenul sensibil

15 ianuarie 2020   Ingrijire

Tenul sensibil se înroşeşte uşor, se irită la agresiunea factorilor externi şi tolerează greu cosmeticele. Însă, cu îngrijirea potrivită, pielea poate rămâne sănătoasă şi frumoasă.

Iarna poate fi dificilă pentru pielea sensibilă, variaţiile bruşte de temperatură, poluarea, stresul, combinate cu o dietă deficitară în vitamine şi minerale fragilizează şi mai mult tenul. Senzaţia de „piele întinsă care ţine”, mâncărimea, roşeaţă şi disconfortul care se asociază cu tendinţa de deshidratare sunt problematice şi favorizează tot felul de afecţiuni ale pielii.

Pielea normală îşi poate menţine hidratarea şi poate produce uleiuri proprii, necesare pentru a-şi păstra sănătatea. Dar atunci când hidratarea este deficitară, întregul echilibru al pielii este pus în pericol. Pielea sensibilă şi uscată are predispoziţie pentru alergii, se fisurează repede, pe suprafaţa ei apar leziuni. Alt dezavantaj este Acela că pe acest tip de piele apar mai rapid semne de îmbătrânire premature precum riduri fine, iar când este privită de aproape, se poate observa descuamarea, adică dezlipirea celulelor moarte şi uscate de pe stratul superior al pielii.

În acest caz, hidratarea este extrem de importantă. Foloseşte crème hidratamente atţt de zi cât şi de seară, îmbogăţite cu acid hialuronic, o moleculă care ajută la absorbirea şi menţinerea apei în ţesuturi. Ai grijă ca şi fondul de ten să fie hipoalergenic şi eventual, să menţină hidratarea, iar pudra să fie adaptată tenului sensibil, pentru că există şi produse gândite special să absoarbă grăsimea, pe care tu ar trebui să le eviţi. Alege doar produse hipoalergene, fără parfumuri şi alţi iritanţi care ar putea să-ţi declanşeze alergii şi iritaţii la nivelul pielii. Este important să ai grijă de hidratare şi la interio prin aportul unei cantităţi suficiente de apă şi de ceaiuri, câte doi litri zilnic.

Uscarea excesivă favorizează apariţia eczemelor

Uscarea anormală a pielii şi a mucoaselor se numeşte xeroză, iar problema este comună în cazul pielii îmbătrânite, dar poate apărea şi la persoanele tinere şi la copii. O cauză a xerozei este considerată lipsa lipidelor şi a hidratării în stratul cornos, aflat la suprafaţa pielii. Atunci când tenul este foarte uscat, se poate asocia cu prurit, mâncărimi, se pot produce fisuri dureroase, complicate cu infecţii sau cu eczeme. De aceea, când uscăciunea pielii este excesivă este necesar să ceri sfatul medicului.

Evită alergenii

Parfumul este un alergen comun care produce adesea iritaţii, la fel şi alcoolul. Din acest motiv, este bine să nu se afle printre ingredientele cosmeticelor pe care le foloseşti. Pentru curăţare, foloseşte apă şi produse blânde. Demachiantul trebuie să fie din categoria dermato-cosmeticelor şi să păstreze echilibrul fiziologic al pielii. După demachiere, asigură hidratarea şi hrănirea tenului prin aplicarea unui strat subţire de cremă, de preferat cu apă termală care are efect antiinflamator.

Alege cosmetice din farmacii

Gamele pentru tratarea corectă a pielii cu probleme speciale: roşeaţă, crăpături, acnee sunt disponibile doar în farmacii şi au un puternic rol de a preveni afecţiuni ale pielii, pe lângă faptul că remediază anumite dezechilibre. Mai mult, este bine să foloseşti pentru îngrijirea zilnică produse din aceeaşi gamă, ale aceluiaşi producător de dermato-cosmetice, astfel încât efectul benbefic asupra pielii să fie cel scontat. Deoarece în majoritatea cazurilor pielea sensibilă este moştenită genetic posibilitatea de a-i mări toleranţa la agresiune este foarte redusă. De aceea, aceste tipuri de piele nu trebuie agresate cu substanţe "antirid", "peelinguri", tratamente au aburi şi bronzare.

Mai multe