Am tenul gras. Cum trebuie să-l îngrijesc?
Ai tenul gras şi te simţi adesea inconfortabil din pricina aspectului lucios al feţei? Iată câteva trucuri care te ajută să scapi de excesul de sebum. Pune-le în practică şi vei vedea diferenţa!
Cum ştii că ai tenul gras? Sunt câteva semne vizibile care indică un ten gras: porii dilataţi, punctele negre şi aspectul lucios. Iată un mic test care te ajută să afli dacă ai tenul gras!
După ce te speli pe faţă şi te usuci, ia o bucată de şerveţel fin şi aplic-o pe frunte, obraji, nas şi bărbie, apoi presează. Dacă hârtia care a acoperit aceste zone se pătează, este posibil să ai ten gras sau mixt.
Respectă cei 4 paşi!
1. În primul rând, trebuie să-ţi cureţi tenul cu un demachiant special pentru tenul gras. Are rolul de a curăţa şi de a normaliza secreţia glandelor sebacee.
2. Aplică loţiunea specială pentru tenul gras. Va curăţa în pofunzime, având rol aseptic şi astringent şi va închide porii.
3. După ce ai îndepărtat toate impurităţile de pe faţă, aplică o cremă pentru tenul gras, care să aibă şi protecţie UV. Şi aceasta contribuie la reducerea secreţiei glandelor sebacee.
4. Săptămânal, aplică o mască specială pentru tenul gras.
Castravetele este astringent
Pentru că are calităţi astringente şi hidratante, castravetele este ideal pentru îngrijirea tenului gras. Spală bine câţiva castraveţi, curăţă-i de coajă şi introdu-i în aparatul de stors fructe. Zeama rezultată se filtrează printr-un tifon, ca să nu conţină sâmburi. Sucul obţinut se amestecă cu 50 ml de alcool, 10 picături de glicerină şi 2 g de borax, pe care le poţi procura din farmacii. Totul se amestecă bine şi se pune în sticle, la loc răcoros şi întunecat. Aplică zilnic această loţiune pe tenul gras, după ce ţi-ai curăţat în prealabil faţa.
Nu degresa excesiv tenul!
„Este bine să evitaţi spălarea repetată cu săpunuri alcaline sau lichide de uz dermatologic (săpunul alcalinizează suprafaţa pielii). De asemenea, trebuie să evitaţi degresarea excesivă a pielii prin ştergerea feţei cu alcool, eter, apă de colonie (prin acţiunea de dizolvare a grăsimilor se elimină filmul hidrolipidic cutanat şi poate apare seboree reacţională). Curăţarea meticuloasă a pielii reprezintă o condiţie esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi prospeţimii acesteia. Face parte din ritualul zilnic de îngrijire al pielii şi are scopul de a elimina sebumul, transpiraţia, impurităţile acumulate pe piele de-a lungul zilei şi machiajul“, explică Oana Clătici, medic primar dermatolog, Spitalul Universitar, Bucureşti