6 inamici ai părului
Uscătorul de păr
Folosite frecvent, placa de îndreptat, feonul, periile rotative şi bigudiurile distrug firul de păr. Dacă nu poţi renunţa la ele, foloseşte un produs care să protejeze părul.
Soarele
Vara, la temperaturi foarte ridicate, părul vopsit se decolorează, se degradează şi îşi pierde strălucirea. Soluţia este o hidratare intensă a podoabei capilare, cu măşti şi tratamente speciale. De asemenea, este indicată folosirea pălăriilor sau a eşarfelor.
Înotul
Clorul din apa bazinelor afectează pielea, ochii, dar şi podoaba capilară. Persoanele care se vopsesc vor observa că nuanţa îşi pierde rapid intensitatea. Specialiştii recomandă folosirea unei căşti de înot.
Unele tratamente
Există medicamente care pot afecta părul şi care duc la căderea, uscarea sau despicarea vârfurilor. Recomandarea specialiştilor este tunderea a cel puţin 2 centimetri, o dată la 2 luni.
Cel mai agresiv tratament, în urma căruia părul cade, este chimioterapia. În aceste situaţii, se recomandă tratamentele naturale, precum uleiul de ricin care ajută la regenerare. Se pot face măşti cu ulei de măsline (pentru hidratare), gălbenuş (întăreşte firul de la rădăcină), miere (hrăneşte părul) şi suc de lămâie (pentru strălucire). La fel de bune sunt şi uleiul de cocos şi cel de argan.
Vopsitul excesiv
Vopseaua de păr, decolorantul (folosit îndeosebi la şuviţe), permanentul, toate astea distrug structura firului de păr. În consecinţă este de preferat să se evite folosirea lor sau să se utilizeze vopsea fără amoniac, temporary colour - care se duc la câteva spălări, în jur de 16- 24, dar care acoperă aproximativ 75% din firele albe şi dă strălucire.
În cazul celor care au şi-au făcut permanent, este indicat să se folosească produse de protecţie, o spumă lejeră, care să nu încarce părul şi difuzorul, dar nu până când se usucă părul, ci doar cât să absoarbă apa şi să dea formă buclelor.
Lipsa de vitamine şi minerale
Persoanele care nu au un stil de viaţă echilibrat, care nu adoptă un regim alimentar bogat în vitamine, minerale, fibre, proteine, nu respectă orele de somn şi sunt tot timpul stresate riscă să aibă părul tern şi lipsit de elasticitate. Asigură-te că mănânci zilnic fructe şi legume proaspete.
Sfatul specialistului: Alexandrina Ciucă, senior hairstylit, level 3, Northampton, Marea Britanie
Modul de pieptănare poate afecta firul de păr. De aceea, noi recomandăm folosirea unei perii mari, plate, cu perii moi şi flexibili. Dacă aveţi obiceiul să vă tapaţi părul, faceţi acest procedeu cu mişcări circulare şi, când vă spălaţi, folosiţi balsamul sau masca de păr cu cel puţin o oră înainte de a vă şampona. În acest fel, vă va fi mai uşor să descurcaţi firele încâlcite. Folosiţi pentru asta un pieptene cu dinţi rari.
Şi modul de prindere a codiţelor are influenţă negativă asupra podoabei capilare. Elasticele, codiţele africane, clamele ascuţite, cu margini tăioase, toate deteriorează părul. Recomandat este să folosiţi accesorii speciale pentru păr fragil.
Ştiaţi că...
... sărurile din apa de la duş fac părul casant şi îl încarcă, rezultatul fiind un scalp gras la scurt timp după spălare, pletele având un aspect uleios, inestetic. Soluţia este folosirea unor produse blânde cu părul, precum balsamul de păr şi măştile naturale.