5 motive pentru care ai nevoie de un somn bun

7 martie 2012   Ingrijire

Creşte nivelul de energie

Câteva dintre beneficiile cunoscute ale unui somn bun sunt: creşterea nivelului de energie, a rezistenţei organismului şi a vitalităţii. Dacă te odihneşti corespunzător, vei fi capabil să funcţionezi la parametri normali atât la serviciu, cât şi la antremante şi chiar în timpul actului sexual.

Îţi potoleşte pofta de dulce

Deşi majoritatea persoanelor dorm între 5-7 ore pe noapte, experţii sunt de părere că este necesar să dormim aproape 8 ore. Astfel, vei evita o posibilă creştere în greutate, întrucât organismul nu eliberează hormonii stresului care cresc pofta de mâncare bogată în calorii goale.

Repară celulele şi formează altele noi

Atunci când dormim, organismul repară celulele şi contribuie la formarea unora noi. Acest lucru ajută la întărirea sistemului imunitar şi, implicit, la combaterea anumitor boli care pot apărea cu uşurinţă atunci când organismul este slăbit.

Îmbunătăţeşte memoria

Dacă dormi suficient, îţi poţi îmbunătăţi memoria, creativitatea şi stima de sine. De asemenea, în timpul somnului, organismul are un rol important, şi anume, repară neuronii din acea parte a creierului denumită cortex cerebral, responsabilă pentru îmbunătăţirea memoriei şi a concentrării.

Combate depresia

Dacă dormi în jur de 7-8 ore pe noapte, vei observa îmbunătăţiri în starea ta de spirit. Insomniile cresc riscul de depresie şi anxietate, însă, experţii sunt de părere că şi prea multe ore de somn nu fac bine. Adesea, persoanele care suferă de depresie dorm mai bine de 12 ore.

Sfaturi pentru a dormi bine

Formează-ţi o rutină: Pentru a-ţi obişnui organismul să doarmă mai mult trebuie să adormi în fiecare zi la ore asemănătoare.

Relaxează-te înainte de a te culca: Stinge televizorul şi rezervă-şi puţin timp pentru tine. Ascultă muzică, meditează, citeşte o carte sau fă orice alt lucru care te relaxează. Astfel, vei adormi mult mai uşor.

Nu bea cafea după ora 4: Aşa cum ştii, cafeina are rolul de a te ţine în alertă în timpul unei zile, aşa că încearcă să nu mai bei cafea după masa de prânz. Altfel, rişti să nu mai poţi adormi seara la o oră decentă.

Evită alcoolul: Deşi se crede că un pahar cu alcool te ajută să dormi mai bine, acest lucru este parţia adevărat, întrucât efectele sunt de scurtă durată. Este posibil să te trezeşti în toiul nopţii si să nu mai poţi adormi, aşadar renunţă la paharul cu alcool de la masa de seară.

Mai multe