3 moduri în care lipsa somnului te face să iei în greutate

23 mai 2012   Ingrijire

Cercetările arată că lipsa somnului are un impact negativ asupra procesului de slăbire, influenţând scăderea în greutate în diferite moduri.

1. Dormi mai puţin, arzi mai puţine calorii

Într-un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică se arată că persoanele care dorm prea puţin nu ard suficiente calorii, aşa cum se întâmplă în cazul celor care dorm în jur de 7-8 ore pe noapte.

Cu alte cuvinte, metabolismul persoanelor care nu se odihnesc bine este mult mai lent decât al celor care dorm cât trebuie.

2. Dormi mai puţin, mănânci mai mult

Cercetărie efectuate de-a lungul timpului subliniază faptul că prea puţin somn (în jur de 4 ore pe noapte) implică automat un consum mai mare de calorii.

Persoanele care sunt private de somn au tentaţia de a consuma mai multe alimente bogate în calorii, în special seara, când funcţiile metabolismul încetinesc.

Explicaţie

Atunci când dormim prea puţin organismul secretă grelină, un hormon care te impulsionează să mănânci. Rolul grelinei este de a creşte apetitul pentru alimente bogate în calorii “goale”.

De asemenea, prea puţin somn scade nivelul leptinei, acel hormon care îţi spune când este necesar să te opreşti din mâncat.

Nivelul leptinei este ridicat pe timpul nopţii, motiv pentru care nu simţi nevoia de a mânca atunci când dormi. Însă, lipsa somnului schimbă drastic nivelul acestor hormoni ai foamei şi, astfel, şansa de a acumula calorii în exces este mult mai mare.

3. Dormi mai puţin, pierzi prea puţină grăsime

Pentru a slăbi în mod eficient trebuie să ţii cont de obiceiurile zilnice care pot duce la apariţia dereglărilor metabolice.

Alimentaţia, stresul, somnul, problemele tiroidiene- toate se află în strânsă legătură cu scăderea în greutate.

În ceea ce priveşte somnul, atunci când dormi prea puţin, este foarte probabil să elimini mai puţine grăsimi decât în mod normal.

Mai multe