Iată ce beneficii ai dacă renunţi la alcool!

23 septembrie 2021   Stil de viață

Se ştie că un consum frecvent de alcool este asociat cu diverse probleme de sănătate, de la ciroză la pancreatită şi unele tipuri de cancer. De aceea, este recomandat să eviţi acest obicei nesănătos, iar organismul tău va avea numai de câştigat.

Îţi protejezi sănătatea ficatului

Alcoolul este metabolizat în proporţie de 90% la nivelul ficatului, care este organul cel mai afectat. Lezarea hepatică depinde de conţinutul de alcool. Astfel, este considerat toxic consumul pe termen îndelungat de peste 40 - 60g/zi la bărbaţi şi 20 - 40g/zi la femei. Hepatita alcoolică apare când celulele ficatului sunt lezate şi se manifestă prin icter, lichid în abdomen (ascită) şi vărsături. Prin renunţarea la alcool, se reduce şi steatoza hepatică sau ficatul gras. Potrivit unor studii, persoanele care renunţă 1 lună la alcool pot avea o scădere cu 15% a acumulării grăsimilor la nivelul ficatului. Prin evitarea alcoolului este prevenită şi ciroza (complicaţie în care celulele hepatice se distrug progresiv, fiind înlocuite de un ţesut cicatriceal, de fibroză sau de noduli).

Şi inima are de câştigat

Persoanele care beau până la 6 pahare de alcool pe zi pot avea o creştere a tensiunii arteriale sistolice, în medie, cu 2,7 mmHg. Hipertensiunea este factor de risc pentru multe probleme de sănătate, printre care tulburările de ritm cardiac. La marii băutori (peste 10 ani de consum frecvent de alcool) poate să apară cardiomiopatia alcoolică, manifestă prin respiraţie greoaie, tuse (mai ales noaptea) şi palpitaţii. Infarctul şi accidentul vascular cerebral sunt alte efecte nefaste ale consumului frecvent de alcool.

Memorie mai bună

Creierul este un alt organ afectat de excesul de alcool. La persoanele care consumă alcool pe perioade lungi se observă încetinirea activităţii cerebrale, confuzie, probleme de comportament şi pierderi de memorie. Totodată, la alcoolici poate să apară şi o carenţă a vitaminelor din complexul B, necesare pentru buna funcţionare a creierului. Marii alcoolici pot avea inclusiv tulburări psihice: psihoza Korskov (manifestată prin tulburări de dispoziţie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) şi demenţe alcoolice.

Îţi reduci riscul de a face cancer

Multe studii au asociat consumul frecvent de alcool cu apariţia unor tipuri de cancer, mai ales cele de la nivelul gurii, gâtului, laringelui sau esofagului. Foarte probabil, celulele de la nivelul acestora sunt lezate de contactul direct cu alcoolul, mai exact cu moleculele de etanol. Consumul de alcool poate favoriza şi apariţia cancerului de sân, de pancreas, hepatic şi colorectal. 

Eviţi pancreatita şi gastrita

Consumul de alcool este factor de risc şi pentru pancreatita acută sau cronică. În cazul formei cronice apar cicatrici permanente la nivelul pancreasului. Printre simptomele pancreatitei se numără durerea în partea superioară a abdomenului, icterul şi slăbitul. Netratată, pancreatita cronică poate duce la apariţia cancerului. Totodată, alcoolul este iritant pentru mucoasele stomacului şi favorizează instalarea gastritei şi a refluxului gastroesofagian.

Citeste si: Alcoolul dăunează şi vieţii sexuale. Află cum!

INFO

Ciroza apare, de regulă, după 10 - 15 ani de consum de alcool în exces şi poate fi însoţită de varice esofagiene.

Dr. Teodor Bădescu

medic primar gastroenterologie, Spitalul Clinic Sanador

Alcoolismul este o boală, nu un viciu. Abuzul de alcool afectează nu numai ficatul, ci şi alte organe (inima, creierul, testiculele). Când consumul de alcool se suprapune unei afectări hepatice preexistente (de exemplu, o hepatită cronică virală), efectele sunt adesea grave, iar leziunile ireversibile. Se ajunge la afectarea severă a funcţiei ficatului (ciroză) când consumul abuziv de alcool se întinde pe parcursul câtorva ani (între 5 şi 10 ani). Cu cât diagnosticul de alcoolism este pus mai repede, cu atât este mai mare gradul de reversibilitate, atât al simptomelor, cât şi al leziunilor anatomo-patologice, cu condiţia unui sevraj total şi de lungă durată (ani). Sevrajul la consumul de alcool trebuie efectuat sub îndrumarea medicilor, întrucât este adeseori însoţit de stări de violenţă şi delir, anxietate şi insomnii.

Reversibilitatea unor simptome cum ar fi inapetenţa, astenia fizică, scăderea libidoului şi a „poftei de viaţă“ poate fi aproape în totalitate, cu condiţia respectării sevrajului de alcool pe termen lung. De asemenea, funcţia hepatică se va îmbunătăţi progresiv.  

Mai multe