Greşeli de evitat când te speli

12 octombrie 2021   Stil de viață

Există câteva obiceiuri care fac din igiena personală o experienţă neplăcută şi nesănătoasă pentru piele. De aceea, este bine să ţii cont de câteva recomandări.

Evită duşurile şi băile fierbinţi

Dacă abia aştepţi să ajungi acasă pentru a face o baie fierbinte, mai gândeşte-te! În cazul în care  temperatura din baie este foarte mare, există riscul să leşini. În plus, apa foarte fierbinte poate duce la pierderea unei cantităţi importante de uleiuri esenţiale ale pielii, de care aceasta are nevoie pentru a rămâne netedă şi hidratată. Totodată, duşurile şi băile fierbinţi deschid porii, ducând la pierderea elasticităţii pielii.

INFO

Indicat este să faci duş sau baie cu apă caldă pentru 5-6 minute, după care să te speli cu apă călduţă.

Nu utiliza produse care fac multă spumă

Cu cât mai multe bule de spumă face un produs de curăţare (gel de duş sau săpun), cu atât mai mult pielea pierde din uleiurile sale naturale. Acest lucru se întâmplă pentru că surfactanţii, substanţele chimice care se găsesc în acestea, la contactul cu apa îndepărtează aceste uleiuri naturale ale pielii, ducând la uscarea ei.

Clăteşte-te foarte bine

Medicii dermatologi spun că neîndepărtarea urmelor de şampon sau balsam poate duce la uscare şi iritarea pielii. Mai mult, porii se înfundă, provocând acnee. Poţi preveni apariţia coşurilor clătindu-te pe păr cu capul înclinat într-o parte. În felul acesta, şamponul şi balsamul nu mai intră în contact cu tenul.

Usucă-te bine

Ai grijă ca prosopul cu care te ştergi după ce ieşi din cadă sau de la duş să nu fie foarte aspru. Altfel, după utilizare, există riscul să te confrunţi cu iritaţii severe ale pielii. Ideal este să foloseşti un prosop moale şi să te usuci prin mişcări circulare delicate. Halatele de baie sunt excelente, întrucât usucă fără a deteriora pielea.

Schimbă regulat prosoapele

Problema majoră a prosoapelor este că pot deveni medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi a altor germeni. Dacă acestea nu se usucă bine după folosire, umezeala pătrunde în fibre favorizând dezvoltarea microorganismelor. Prin urmare, înlocuieşte prosoapele după 3-4 utilizări, întrucât cele vechi, saturate cu substanţe chimice din detergenţi, pot provoca reacţii alergice pe piele.

Stai departe de săpunurile cu parfum

Specialiştii recomandă evitarea produselor de curăţare care conţin parfum şi alcool, întrucât pot modifica pH-ul pielii. Acesta are rolul de a proteja pielea de agenţii externi, cum sunt particulele de praf, bacteriile sau alte tipuri de microorganisme. O soluţie eficientă ar fi săpunurile naturale.

Înlocuieşte bureţii de baie la 4 săptămâni

Dermatologii recomandă exfolierea pielii cu bureţi de baie de două ori pe săptămână. Este bine ca după întrebuinţare, aceştia să se usuce la lumina soarelui. Microorganismele din bureţii vechi pot provoca infecţii, ciuperci sau foliculită. Este indicat este ca o dată la 4 săptămâni bureţii de baie să fie înlocuiţi. În locul lor poţi utiliza un exfoliant natural. În felul acesta, elimini celulele moarte de pe piele foarte uşor.

Hidratează pielea imediat după duş

Specialiştii spun că un bun moment pentru a hidrata pielea este de îndată ce ieşi de la duş. Profită de căldura ambientală şi de umiditatea din baie şi aplică loţiunea hidratantă la câteva minute după ce te speli. Crema de corp se absoarbe mult mai bine când pielea este puţin umedă.

Mai multe