Spune stop diabetului prin exerciţii!

25 mai 2012   Fitness

Studiile arată că exerciţiile fizice pot fi la fel de eficiente ca şi unele medicamente indicate în tratamentul contra diabetului. În timpul exerciţiilor, glucoza este eliminată din sânge şi muchi pentru a fi transformată în energie care este extrem de necesară în timpul antrenamentelor.

De asemenea, scăderea în greutate are un impact pozitiv asupra organismului, deoarece îmbunătăţeşte răspunsul insulinei, contribuind astfel la reducerea nivelului de glucoză.

Cu toate că majoritatea exerciţiilor au un efect pozitiv, specialiştii au descoperit care sunt acele tipuri de exerciţii care luptă în mod eficient împotriva diabetului.

Antrenament cardio de tip HIIT

Orice exerciţiu aerobic stimulează celulele să absoarbă zahărul, însă antrenamentul cardio de tip HIIT (High Intensity Interval Training) s-a dovedit a fi eficient în lupta contra diabetului. Acest antrenament presupune să alternezi perioade scurte de intensitate foarte ridicată (interval de lucru), cu perioade scurte de intesitate scăzută (interval de refacere).

O sesiune de HIIT constă într-o perioadă de încălzire, urmată de 6-10 intervale de intensitate ridicată alternate cu perioade de intensitate scăzută. Numărul de intervale şi durata depind de tipul de exercitiu. Scopul este să faci cel puţin 6 intervale, şi toată sesiunea de HIIT să dureze cel putin 15 min, şi nu mai mult de 25. Spre exemplu, poţi face 30-40 secunde de sprint, alternate cu 15-20 secunde de alergare uşoară sau mers.

Antrenament de forţă

Acest tip de antrenament ajută persoanele diabetice să controleze mai bine nivelul zahărului din sânge, determinând creşterea ratei metabolismului bazal atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Totuşi, înainte de a permite orice efort fizic, este necesar un consult de specialitate, pentru a fi sigur că exerciţiile fizice pentru care optezi nu îţi vor face mai mult rău decât bine.

Mai multe