Sportul te ajută să renunţi la ţigări

24 aprilie 2012   Fitness

“Exerciţiile fizice au un impact pozitiv asupra fumătorilor, pentru că în primul rând îi pot determina să renunţe la ţigări şi, implicit, să-şi reducă riscul de a suferi de afecţiuni cardiovasculare.”, declară dr. C.P.Wen de la Institutul Naţional de Cercetare a Sănătăţii din Taiwan. “Dacă fumătorii continuă să facă sport zilnic, nu doar că pot renunţa mai uşor la tutun, dar îşi reduc riscul de mortalitate cauzat de bolilele cardiovasculare”, adaugă doctorul.

În urma unui studiu realizat în Taiwan, pe un eşantion de peste 400 de mii de persoane, cercetătorii au ajuns la concluzia că spre deosebire de persoanele fumătoare care făceau sport moderat, fumătorii activi aveau o şansă cu 55% mai mare de a se lăsa de fumat. În plus, rezultatele studiului arată că ex-fumătorii care practicau sport zilnic şi-au mărit speranţa de viaţă cu până la 6 ani şi şi-au redus riscul de mortalitate cu 43%.

Tutunul şi bolile cardiovasculare

Tutunul este una dintre principalele cauze responsabile de apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Fumătorii sunt de două ori mai predispuşi de a suferi de un atac de cord, spre deosebire de persoanele care nu fumează. Însă, şi fumatul pasiv are un impact negativ asupră stării generale de sănătate. Anual, peste 600 de mii de persoane din întreaga lume mor din cauza tutunului.

Mai multe