Înotul, eficient împotriva hipertensiunii arteriale

8 mai 2012   Fitness

“Acest sport este recomandat, în special, sedentarilor, care suferă de boli cronice, precum obezitate sau patologii articulare", declară dr. Boris Hansel.

În urma unei cercetări realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Texas s-a descoperit că înotul, practicat în mod constant, este deosebit de eficient petnru persoanele hipertensive.

Cercetătorii au analizat impactul acestui sport asupra presiunii arteriale şi a funcţiei vasculare. S-a format un grup de pacienţi aflaţi în stare de pre- sau puţin hipertensivi, împărţiţi apoi în două grupe. Unii au participat la 12 şedinţe de înot (3-4 pe săptămână), sub îndrumarea unui specialist în exerciţii acvatice, a căror intensitate a crescut progresiv. Ceilalţi au avut program de relaxare. În plus, li s-a cerut participanţilor la experiment să nu schimbe nimic în modul lor de viaţă, îndeosebi în privinţa hranei.

Rezultatele studiului arată o scădere semnificativă a presiunii arteriale sistolice în grupul de înot, iar parametrii care apreciau funcţia vasculară au evoluat favorabil la înotători, în timp ce, la grupul cu program de relaxare, nu s-a observat nicio modificare vizibilă.

“Acest studiu arată impactul pozitiv al înotului practicat într-un ritm şi o intensitate rezonabile la persoanele pre- sau moderat hypertensive şi cu vârste de peste 50 de ani. Acum merită comparat impactul nataţiei cu cel al altor activităţi fizice de rezistenţă.”, conchide dr. Boris Hansel.

Alte beneficii ale înotului

- Creşte capacitatea respiratorie;

- Contribuie la tonifierea întregii musculaturi;

- Arde calorii;

- Este o formă excelentă de relaxare;

- Nu exercită presiune asupra articulaţiilor, precum alergatul, aerobicul sau ridicatul greutăţilor.

Mai multe