Cea mai bună încălţăminte pentru alergare
Alergatul este printre cele mai la îndemână activităţi pentru întreţinere şi se numără printre sporturile care solicită cea mai mică investiţie în echipament. Fie că alergi foarte rar, fie că alergi frecvent, pentru întreţinere sau la concursuri, este esenţial să ai o pereche de încălţări speciale, confortabile, care să ofere suport şi o atenuare a şocului atunci când calci.
Cea mai bună încălţăminte pentru alergare: ţine cont de modul în care calci
Dacă la îmbrăcăminte mai poţi face rabat (dacă obişnuieşti să alergi rar, o poţi face şi în haine obişnuite, de bumbac, dar confortabile), o încălţăminte nepotrivită poate favoriza apariţia bătăturilor şi vânătăilor, dar şi a durerilor de picioare sau de spate. Când alegi încălţările, ghidează-te întâi după pronaţia piciorului tău.
Mai exact, în funcţie de călcătura ta. În mod normal, piciorul tău se roteşte în mişcare în aşa fel încât să distribuie greutatea în mod egal. Întâi atingem cu partea exterioară a călcâiului, după care laba piciorului se „rulează” spre interior, până vine toată în contact direct cu solul. La finalul rotaţiei, ne ajutăm de vârful picioarelor, cu care împingem în sol şi astfel înaintăm.
Majoritatea oamenilor (75%) au o supra-pronaţie, adică rulează piciorul mult prea în interior şi pun o forţă excesivă pe gleznă, genunchi şi pe laba piciorului.
Doar 20% dintre noi alergăm corect, fără să punem presiune pe laba piciorului. Iar 5% suntem sub-pronaţi. În termini de specialitate, avem supinaţie şi rulăm laba piciorului înspre exterior. Îţi poţi da seama dacă eşti sub-pronat dacă încălţările tale au talpa mai tocită înspre marginile exterioare.
Pe aceeaşi idee, eşti supra-pronat dacă pantofii tăi sunt mai tociţi spre marginile interioare. Pentru fiecare dintre noi, producătorii de încălţăminte sport au câte o soluţie. O idee ar fi să cauţi perechea potrivită în magazinele de desfacere ale producătorilor, unde găseşti modele variate la preţuri chiar de două ori mai mici decât în magazinele de profil cu echipamente diverse.
Cea mai bună încălţăminte pentru alergare: optează pentru o mărime mai mare
Unul dintre aspectele importante de care trebuie să ţii cont atunci când alegi încălţămintea pentru alergare este mărimea ei. Şi asta deoarece în timpul alergării laba piciorului tinde să devină mai mare (se dilată).
Ideal este să optezi pentru o pereche de pantofi sport cu o mărime mai mare, care să fie mai laţi în partea din faţă, tocmai pentru a nu te strânge sau pentru a te incomoda în timpul alergării.
Sfatul este valabil şi dacă obişnuieşti să alergi pe timpul iernii. Astfel, alege o pereche chiar şi cu o mărime şi jumătate mai mare pentru a avea loc pentru şosete mai groase.
Cea mai bună încălţăminte pentru alergare: alege adidaşi ce lasă piciorul să respire
Nu în ultimul rând, materialul din care sunt confecţionaţi pantofii sport este foarte important. Ideală ar fi o combinaţie de piele cu material textil, care lasă piciorul să respire.
Optează pentru o pereche de adidaşi din pânză sau un material mai subţire pe perioada verii şi de unul impermeabil în anotimpul ploios (buni şi pentru alergarea în zonele montane), cât şi pe perioada iernii. Criteriul esenţial de care trebuie să ţii cont este cel ce ţine de aerisirea piciorului, respectiv de prevenirea transpiraţiei.
Cea mai bună încălţăminte pentru alergare: talpă mai groasă pentru alergarea pe asfalt
În timp ce pentru alegarea pe asfalt sunt ideali adidaşii cu o talpă mai groasă, tocmai pentru a avea mai multă aderenţă, pentru alergările de distanţă sunt de preferat cei cu talpă mai subţire. Un alt criteriu de care trebuie să ţii cont este greutatea pantofului.
Bine este ca pentru alergarea zilnică (chiar şi pentru antrenamente) să alegi adidaşi ce au în medie 300 de grame, iar pentru participarea la competiţii unii mai uşori (în jur de 200-250 de grame). Pe distanţe mai lungi se resimte diferit greutatea mai mare a adidasului, ceea ce nu este un avantaj în acest caz.