Ce sport alegi dacă ai problemele de sănătate

17 octombrie 2013   Fitness

Alergarea normalizează tensiunea

Persoanelor cu hipertensiune uşoară şi moderată, sportul le este indicat, acesta făcând parte chiar din planul de tratament. Totuşi, înainte de a practica un sport, cere mai întâi sfatul medicului, mai ales dacă iei medicamente de tensiune. „Recomandările privind practicarea activităţii fizice, educaţiei fizice şi sportului le face medicul cardiolog, după un consult medical amănunţit clinic, paraclic şi prin testul de efort”, recomandă Denis Păduraru, medic primar medicină sportivă.

Alergarea este recomandată hipertensivilor deoarece ajută la reglarea activităţii cardiace şi a tensiunii arteriale, prin redistribuirea volumului mare al sângelui către muşchii aflaţi în efort. Persoanele cu hipertensiune pot face zilnic 60 de minute de mişcare lejeră (mers pe jos), 45 de minute de activitate moderată (înot) sau 30 de minute de activitate intensă (jogging).

Înotul, ideal pentru astmatici

În ciuda ideii preconcepute, sportul este recomandat persoanelor cu astm bronşic, însă orice efort fizic trebuie adaptat în funcţie de starea respiratorie a bolnavului. „Sportiva/ul care suferă de astm bronşic necomplicat poate practica sportul chiar de mare performanţă. Sunt multe exemple pe plan internaţional. Nu există acum restricţii privind acest aspect. Indicaţii în acest sens: înotul şi sporturile de anduranţă în special”, precizează medicul Denis Păduraru.

Programul sportiv al astmaticului trebuie să includă şi încălzirea, pentru că efortul fizic început brusc poate declanşa o criză de astm. Înotul creşte capacitatea respiratorie în urma solicitării muşchilor toracici. Cu 10-15 minute înainte de începerea activităţii sportive, astmaticul trebuie să inhaleze profilactic un bronhodilatator, care trebuie păstrat la îndemână în cazul unei eventuale crize. Se va evita activitatea sportivă când aerul este uscat şi rece. Sunt contraindicate sporturile care implică un efort fizic prea mare sau cele care produc hiperventilaţie, precum aerobicul, echitaţia şi squash-ul.

Mersul cu bicicleta poate ţine glicemia sub control

Activităţile fizice aduc beneficii şi bolnavilor de diabet, pentru că scad nivelul glicemiei. Totuşi, trebuie avută grijă în ceea ce priveşte intensitatea efortului fizic practicat şi durata lui, pentru a nu se ajunge la hipoglicemie (scăderea nivelului zahărului din sânge). Mai ales persoanele vârstnice, care pot avea boli asociate, trebuie să consulte un medic, pentru un control general, fiind nevoie în unele cazuri şi de teste de efort.

Printre cele mai potrivite activităţi sportive pentru diabetici sunt mersul cu bicicleta şi înotul, practicate câte 20-30 de minute, de trei-cinci ori pe săptămână. Este bine să se înceapă cu o şedinţă de încălzire de 10 minute. Înainte şi după efort, trebuie măsurată glicemia.

Înotul aduce beneficii şi pentru persoanele cu dureri de spate, deoarece eliberează corpul de presiune. „Pentru bolile coloanei vertebrale se recomandă în general practicarea înotului pentru tonifierea musculaturii paravertebrale (de o parte şi de cealaltă a coloanei vertebrale)”, menţionează medicul Denis Păduraru. În bolile coloanei vertebrale trebuie evitate însă fotbalul, judo-ul, ridicarea de greutăţiu şi handbalul.

Persoanele cu exces de greutate sau obeze trebuie să combine efortul fizic cu reducerea aportului caloric. „Se recomandă 5 şedinţe de efort fizic aerob pe săptămână cu o durată a fiecărei şedinţe între 20-60 de minute”, precizează medicul Denis Păduraru.

Te aşteptăm la crosul Click! Sănătate! Vino duminică, 20 octombrie, la cea de-a V-a ediţie a Crosului Click! Sănătate şi ai ocazia de a alerga alături de Andreea Răducan, fosta gimnastă, dar şi Florentina Opriş, realizatoarea TV. Startul la cros se va da la ora 10.00, iar traseul, de 3,9 kilometri, porneşte din piaţa Charles de Gaulle, piaţa Arcului de Triumf şi se continuă pe bulevardul Kiseleff şi bulevardul Aviatorilor. Te aşteptăm să te înscrii începând cu ora 08.00 în piaţa Charles de Gaulle, la intrarea în parcul Herăstrău din Bucureşti. Înscrierea se face pe baza talonului din revistele Click! Sănătate, Click! Poftă bună şi Click! pentru femei ori din ziarele Adevărul şi Click! din această săptămână. Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta va avea loc pe lângă crosul mare şi crosul Familiei, eveniment la care pot alerga părinţii alături de cei mici, pe un traseu special. Acesta se va desfăşura pe o distanţă de 500 m. Vă aşteptăm să alergăm împreună, să ne câştigaţi numeroasele premii şi să ne distrăm pe ritmurile muzicii.

Mai multe