Ce mănânci când faci sport
Grăsimile, în cantitate redusă
Grăsimile nu trebuie scoase din alimentaţie, ci consumate în cantităţi reduse, spun specialiştii în nutriţie. Necesare pentru un plus de energie, grăsimile nu trebuie consumate înainte de începerea programului de exerciţii fizice deoarece pot îngreuna şi mai mult realizarea lor. În plus, există riscul să apară senzaţia de disconfort abdominal. Când vine vorbe de grăsimi, alege-le pe cele nesaturate (peşte gras, fructe de mare, nuci, alune, seminţe, avocado – sănătoase pentru organism), în locul celor nesănătoase (mezeluri, produse de fast-food, de patiserie).
Energie din carbohidraţi
Carbohidraţii nu trebuie să lipsească din alimentaţia unei persoane care face sport şi care vrea să ,,câştige” masă musculară. Ei sunt cei care oferă energie organismului, energie care se pierde în urma activităţii fizice. Alege alimentele care sunt bogate în carbohidraţi, dar care au un conţinut redus de grăsimi. Astfel, alimentele care conţin carbohidraţi pot aduce în dietă şi fibre, minerale, vitamine etc. Cele mai bune surse de carbohidraţi sunt cerealele, pâinea, legumele, pastele făinoase, orezul şi fructele. Necesarul de carbohidraţi îl mai poţi obţine şi din sucurile proaspete de fructe, pe care le poţi pregăti şi consuma înainte de programul de mişcare.
Hidratare pe tot parcursul zilei
Esenţială pentru reuşita unui program de exerciţii fizice este şi hidratarea. În timpul exerciţiilor, prin transpiraţie, corpul tău pierde o cantitate mare de săruri minerale (potasiu, calciu, sodiu, cloruri). Dacă nu sunt înlocuite fluidele pierdute, temperatura corpului şi ritmul cardiac vor fi mai ridicate, ceea ce creşte riscul de deshidratare. Pentru a evita acest lucru, bea suficiente lichide pe parcursul zilei (aproximativ trei litri de apă pe zi), pentru a înlocui cantitatea de fluide eliminate. Hidratează-te înaintea programului de mişcare, dar şi în timpul (250 ml de apă la fiecare 15-20 de minute) şi imediat după terminarea lui.
Proteine pentru devoltarea musculaturii
Proteinele sunt cele care ,,au grijă” de musculatura persoanelor care fac sport. Ele sunt cele care ajută la dezvoltarea musculaturii, dar şi la buna funcţionare a muşchilor. Îţi poţi lua necesarul de proteine din alimente precum carnea, ouăle, brânză, năutul, lintea, mazărea şi fasolea boabe. Pentru a creşte masa musculară, aportul de proteine este recomandat după terminarea programului de exerciţii fizice.
Sfaturi alimentare pentru cei ce fac sport
- consumă fructe şi legume (proaspete sau preparate) pentru hidratare, dar şi pentru a beneficia de vitamine şi minerale necesare organismului; - dacă mănânci prea mult înainte de a face mişcare te poţi simţi lipsit de energie; - pentru remineralizare bea apă minerală imediat după terminarea programului de exerciţii; - consumă alimente care să aducă aportul zilnic necesar de vitamine şi minerale, fără a apela la suplimentele nutritive.