Este apa alcalină mai sănătoasă?

31 martie 2021   Stil de viață

Hidratarea este importantă pentru menţinerea sănătăţii. Consumul a cel puţin 1,5 l – 2 l de apă zilnic este benefic pentru o activitate cât mai bună a organismului, însă este esenţial să optezi pentru o apă de calitate. Sunt specialişti în nutriţie care recomandă apa alcalină, datorită beneficiilor pe care le aduce sănătăţii.

Termenul de apă alcalină te duce cu gândul la chimie, dar, de fapt, este vorba despre apă naturală, cu proprietăţi hidratante şi curative, deloc de neglijat. Îţi poţi da seama dacă o apă este alcalină după pH-ul acesteia. Este bine să ştii că pH-ul se poate măsura pe o scară de la 0 la 14 şi că o substanţă care are un pH mai scăzut este considerată acidă, iar alta, cu un pH mai ridicat, este alcalină. 

Delimitarea dintre ele este dată de cifră 7, pe scara pH-ului. De exemplu, un produs cu pH-ul 1 sau 2 este foarte acid. La polul opus, un produs care are pH-ul 13 sau 14 este unul puternic alcalin. Spre deosebire de apa potabilă, direct de la robinet, care are un pH neutru (în medie, 7), apa alcalină are un pH ridicat, de aproape 9. 

Impactul pH-ului pentru sănătate 

De ce este indicat ca apa să fie cât mai alcalină? Pentru că pH-ul ridicat poate influenţa fiecare celulă din organism. De aceea, nutriţioniştii recomandă includerea în meniu atât a alimentelor alcaline, cât şi a celor acide, mizând pe echilibrul dintre acestea. În acest caz, de ajutor în echilibrarea balanţei este apa alcalină, care nu conţine metale grele, concentraţii de nitriţi şi nitraţi, bacterii sau materii organice.  

Naturală sau artificială 

Apa alcalinizată în mod natural este acea apă care trece peste roci – ca în cazul izvoarelor – şi preia minerale, care îi cresc nivelul alcalin. În magazine, cele mai multe sortimente de apă alcalină sunt bazate pe un proces chimic numit electroliză. Această tehnică foloseşte un produs numit ionizator pentru a creşte pH-ul apei obişnuite.  

Utilă pentru sănătatea oaselor 

Unele cercetări în domeniu au abordat efectele aportului de apă alcalină asupra oaselor. Un studiu în acest sens, publicat în jurnalul „Bone“ sugerează un efect benefic în ceea ce priveşte resorbţia osoasă, procesul în care celulele osoase vechi sunt descompuse şi înlocuite cu altele noi. Astfel, resorbţia mai redusă şi densitatea minerală mai ridică au dus la o rezistenţă osoasă mai bună. Concluzia cercetătorilor se referă la contribuţia apei minerale alcaline bogată în bicarbonat de sodiu şi calciu. 

Eficientă în refluxul gastroesofagian 

Boala de reflux gastric apare când conţinutul stomacului, care este acid, revine înapoi către esofag. Un studiu în domeniu a scos la iveală că un consum regulat de apă alcalină ar poate ajuta tratamentul pentru boala de reflux. Mai mult, că apa alcalină cu pH de 8,8 poate reduce aciditatea conţinutului din stomac. 

De reţinut! Acidul stomacal are, totuşi, un rol important, şi anume, distruge bacteriile şi alţi agenţi patogeni, ajutând corpul să digere hrana şi să absoarbă nutrimentele. 

Aliat în caz de tensiune arterială şi diabet 

Oamenii de ştiinţă din Shanghai au descoperit că, după o cură de 3 până la 6 luni cu apă alcalină, persoanele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat şi un nivel ridicat de lipide în sânge au resimţit o îmbunătăţire a sănătăţii. Studiile au mai scos în evidenţă că apa alcalinizată prin electroliză, deci având un pH ridicat, a dus la scăderea vâscozităţii sângelui. Experţii continuă să studieze beneficiile acestei ape asupra sănătăţii, iar dacă intenţionezi să înlocuieşti apa obişnuită cu apa alcalină, cere acordul medicului curant, pentru că e important să cunoşti dacă ai carenţe de minerale şi vitamine în corp şi dacă ai nevoie să reduci aciditatea din organism. 

INFO

Dacă vrei să incluzi apa alcalină în dieta zilnică, începe să o consumi în cantităţi mici, care să crească treptat.

Sfatul specialistului 

Raul Nicolae Stoian 

tehnician nutriţionist,  

specializat pe alimentaţia copiilor şi sportivilor 

E-mail: stoianraulnicolae@gmail.com 

Când vorbim despre alcalinitate, ştim că ne referim la pH. Acesta ne arată cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substanţe. Multe dintre problemele de sănătate se declanşează şi din cauza pH-ului acid, iar discuţia despre alcalinitate nu este doar un moft. În categoria apelor alcaline găsim acele ape care au pH-ul mai mare de 7, acestea jucând un rol foarte important. Este bine de ştiut că putem avea pH diferit faţă de alte persoane, iar alcalinizarea să pornească de la valori diferite.  

Apa alcalină o putem găsi sub formă îmbuteliată sau putem achiziţiona diverse filtre avizate. În acest fel putem avea în stilul nostru de viaţă apă cu pH mai mare de 7 şi ne putem bucura de multe dintre beneficiile de mai sus.  

Mai multe