Efectele mâncărurilor iuţi: stimulează metabolismul şi reduc pofta de dulce

15 august 2019   Stil de viață

Multe persoane folosesc ardei iute în mâncăruri, în vreme ce altele nu se împacă deloc cu alimentele picante. Iată câteva dintre efectele mâncărurilor iuţi!

Bogat în vitaminele C, B6 şi K1, ardeiul iute conţine şi capsaicină, un alcaloid responsabil de gustul înţepător, precum şi de beneficiile acestui condiment pentru sănătate. Ardeiul iute în mâncare este cu dus şi întors: în general vine cu beneficii pentru organism, dar anumite persoane, mai ales cele suferă de boli ale stomacului sau ale intestinelor, se ţin departe de el. Studii recente arată că iuţeala poate reduce aciditatea din stomac şi că, la persoanele sănătoase, nu declanşează arsuri sau alte neplăceri, ci, dimpotrivă, contribuie la reducerea gazelor intestinale şi a crampelor. Dacă suferi de ulcer sau boală de reflux gastroesofagian, e bine să eviţi mâncărurile iuţi. Dacă nu, îţi spunem în continuare care sunt efectele lor pozitive.

Efectele mâncărurilor iuţi: te ajută să pierzi în greutate

Ardeiul iute conţine capsaicină, care are rol în stimularea metabolismului şi arderea grăsimilor. Nu te apuca să mănânci 5 ardei iuţi pe zi, pentru că îţi poţi irita sistemul digestiv, dar, dacă nu-ţi displac condimentele iuţi,  ia în calcul consumarea unui ardei iute mic alături de o ciorbă acră sau a unei porţii de varză călită. Sau, dacă nu eşti neapărat fan al reţetelor tradiţionale, prepară un guacamole (aperitiv din avocado şi roşii) în care tai şi un ardei mic, sau o shakshuka (ouă în sos de roşii). De asemenea, iuţeala îţi va tăia pofta de dulce, o problemă cu care se confruntă multe persoane care vor să piardă în greutate.

Reduc inflamaţia şi stimulează sistemul imunitar

Printre efectele mâncărurilor iuţi se numără şi contribuţia la reducerea proceselor inflamatorii din corp, precum şi stimularea sistemului imunitar, datorită proprietăţilor antioxidante şi antimicrobiene care protejează corpul de infecţii. De asemenea, consumul de ardei iute poate ajuta şi la prevenirea migrenelor, precum şi la tratarea lor, împiedică apariţia cheagurilor de sânge şi dilată vasele pentru o circulaţie uşurată. Dacă nu vrei să mănânci ardei, încearcă să bei, măcar din când în când, un pahar cu apă caldă în care ai stors zeama de la o jumătate de lămâie şi ai adăugat un praf de chili măcinat.

Pot să uşureze simptomele depresiei şi să crească libidoul

Atenuarea simptomelor depresiei şi o oarecare creştere a libidoului s-ar putea înscrie şi ele printre efectele mâncărurilor iuţi. Iuţeala ardeiului contribuie la eliberarea serotoninei în creier, neurotransmiţător care creşte buna dispoziţie. De asemenea, consumul de alimente iuţi creşte nivelul de testosteron, hormon legat de libido.

Cteşte mai multe despre efectele mâncărurilor iuţi:

De ce e bine să mănânci mai condimentat 

Ardeiul iute te ajută să slăbeşti

Mai multe