VIDEO: De ce nu reuşesc să slăbesc?
Ai nevoie de mai multă odihnă
Lipsa unui program de somn odihnitor poate afecta în mare măsură sacrificiile tale când vine vorba de dietă. Privarea de somn afectează funcţionarea normală a metabolismului, de aceea şi rata arderilor metabolice va fi una redusă. În plus, când persoana este obosită şi lipsită de energie, creierul solicită diferite alimente care să-i ofere o stare de confort, cum sunt gustările nesănătoase. Astfel, în cele din urmă persoana se poate alege chiar şi cu câteva kilograme în plus.
Truc: încearcă să-ţi formezi un program stabil de somn (]n jur de şapte ore de somn pe noapte), pe care să-l respecţi chiar şi în weekend. Consumă mai puţine băuturi care conţin cofeină după ora 16.00, iar seara, înainte de culcare, găseşte diferite metode de a te relaxa.
Eşti stresat/ă
Un nivel ridicat de stres determină organismul să secrete mai mult cortizol, ceea ce poate duce la apariţia senzaţiei de foame. De regulă, în momentele tensionante suntem ispitiţi mai mult de alimentele care un au conţinut ridicat de calorii. Stresul poate duce şi la apariţia stărilor de letargie, respectiv la nevoia de alimente energizante. Toţi aceşti factori fac ca lupta cu kilogramele în plus să fie una şi mai dificilă.
chiar şi în momentele de stres încearcă să ai un program de masă stabil. De regulă, persoanele care sunt stresate au tendinţa de a lenevi şi mai mult în pat la sfârşit de săptămână. Astfel, dacă persoana nu consumă micul dejun, organismul va intra în repaus alimentar şi va stoca alimentele consumate la ultima masă.
Sindromul ovarelor polichistice, unul dintre ,,vinovaţi”
Tulburarea hormonală întâlnită frecvent la tinere este un alt ,,vinovat” ce poate face ca dieta să nu dea rezultate. În cele mai multe dintre cazuri, femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sunt diagnosticate şi cu rezistenţă la insulină, ceea ce poate îngreuna tranformarea hormonului testosteron (hormon masculin) în estrogen (hormon feminin). Un nivel ridicat de testosteron face ca organismul să nu mai ,,utilizeze” suficient caloriile pe care le obţine din alimentaţie.
în astfel de situaţii, specialiştii recomandă tratament medicamentos ce ajută la restabilirea echilibrului hormonal.
Ai renunţat la carbohidraţi
Una dintre modalităţile la care apelează multe persoane pentru a slăbi este de a renunţa la carbohidraţi. Cu toate acestea, când eliminăm ceva din alimentaţie organismul va încerca să suplinească într-un alt mod. Decât să elimini carbohidraţii din alimentaţie, alege să-i consumi în cantitate mai mică.
alege din categoria de carbohidraţi pe cei sănătoşi: cerealele integrale, pâinea integrală, orezul brun, lintea, biscuiţii din ovăz.