Tratează ulcerul prin dietă!

10 aprilie 2018   Diete

Caracterizat prin prezenţa rănilor dureroase de la nivelul intestinului subţire, stomacului sau esofagului, ulcerul afectează o mare parte din populaţie. Pentru a-l trata, medicii recomandă, pe lângă tratamentul medicamentos, schimbarea stilului de viaţă şi, în special, a regimului alimentar care va determina stomacul să producă mai puţin acid în momentul digestiei. Adoptă un regim bogat în fibre

Potrivit studiilor, o dietă bazată pe fibre scade riscul de a dezvolta ulcer. Cele mai bune sunt fibrele solubile prezente în alimente precum ovăzul, seminţele de psyllium, seminţele de in, orzul, portocalele, merele şi morcovii.

Consumă probiotice

Sunt bacterii vii, necesare menţinerii echilibrului florei intestinale. Se regăsesc în alimente fermentate precum iaurtul, kefirul, laptele bătut, murăturile, consumul lor protejând mucoasa stomacului împotriva ulcerului. Dacă acestea nu fac parte din alimentaţia ta, poţi să iei, de asemenea, suplimente cu probiotice.

Sfat

Mesele consistente produc mult acid gastric, de aceea, este bine să mănânci porţii mici, de mai multe ori pe zi.

Surse de proteine slabe

Pentru a combate ulcerul, este necesar să ai o dietă cu un conţinut adecvat de proteine. În acest sens, poţi consuma carne albă precum cea de curcan, peşte (somon, macrou, sardine, hering, ton), bogate în acizi graşi Omega-3 sau pui, însă având grijă să elimini pieliţele care sunt destul de grase. De asemenea, sunt recomandate şi fasolea, tofu şi produsele din soia nemodificată genetic.

Flavonoidele, rol gastroprotector

Ajută organismul să lupte împotriva bacteriei Helicobacter pylori şi protejează mucoasa, favorizând vindecarea ulcerului. Le găseşti în mod natural în fructe şi legume precum broccoli, varză, ceapă, usturoi, cartofi, mazăre, mere, căpşuni, struguri roşii, fructe de pădure şi ceaiuri, în special cel verde şi cel negru. Deşi consumate în exces nu provoacă reacţii adverse, pot interfera cu coagularea sângelui.

Vitamine din legume şi fructe

Toate fructele şi legumele sunt bune, în special morcovii, strugurii, kiwi şi piersicile, deoarece au capacitatea de a proteja stomacul graţie conţinutului ridicat de vitamina C şi betacaroten. Unele dintre ele, de exemplu spanacul, cireşele, afinele, au şi antioxidanţi care te ajută să previi, dar şi să tratezi ulcerul.

Usturoiul, rol anticoagulant

În urma studiilor s-a demonstrat că acesta are capacitatea de a inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori. Daca nu îţi place gustul pe care îl are, îl poţi consuma sub formă de suplimente cu extract de usturoi. Pentru că acţionează precum un anticoagulant, dacă foloseşti medicamente de subţiere a sângelui este recomandat să te consulţi cu doctorul tău înainte.

Evită produsele procesate şi grăsimile

Pentru a trata ulcerul şi pentru a evita refluxul gastric, anumite alimente trebuie exluse total din dietă, deoarece pot căuza răni la nivelul esofagului, senzaţia de arsură şi indigestia. Disconfortul resimţit poate fi diminuat evitând mâncarea grasă sau cu un conţinut ridicat de sare, condimentele picante, cafeaua, dulciurile, preparatele procesate, lămâile, roşiile, carnea roşie, lactatele. În plus, este indicat să renunţi la fumat şi la consumul de alcool, deoarece cauzează apariţia inflamaţiilor şi să ai grijă ca ultima masă să fie cu cel puţin 2-3 ore înainte de culcare.

De reţinut!

Se recomandă prepararea alimentelor la aburi sau prin fierbere şi consumul acestora la o temperatură potrivită, niciodată prea reci sau prea calde.

Mai multe