Totul despre dietele proteice
Proteinele sunt compuse din 20 de aminoacizi esenţiali, necesari pentru buna funcţionare a organismului, care contribuie la formarea şi regenerarea celulelor şi ţesuturilor. La fel ca şi carbohidraţii şi grăsimile, proteinele fac parte din categoria macronutrienţilor (oferă energie), un gram de proteine conţinând 4 calorii. Aşadar, proteinele sunt necesare organismului şi ar trebui să fie incluse în dieta zilnică, într-un procent de cel puţin 15%. Printre alimentele care conţin proteine se numără: carnea, peştele, ouăle, produsele lactate, cerealele integrale, soia, seminţele şi nucile.
Rolul proteinelor în procesul de slăbire
Pe lângă faptul că reduc senzaţia de foame, proteinele contribuie la creşterea masei musculare, mai ales dacă persoana în cauză optează pe lângă dieta proteică, pentru un program de exerciţii fizice. De asemena, dietele bogate în proteine nu reduc nivelul de energie din organism, aşa cum o fac dietele sărace în calorii.
Pe lângă faptul că te face să te simţi sătul pentru o perioadă mai lungă de timp, dieta proteică menţine ridicat nivelul de energie şi buna dispoziţie. Mai mult, dietele ce se bazează pe un consum ridicat de proteine nu pun în pericol sănătatea organismului, atâta timp cât ai o alimentaţie echilibrată.
Avantaje versus dezavantaje
Unul dintre avantajele dietelor proteice are în vedere faptul că scăderea în greutate este substanţială şi are loc destul de repede, chiar şi în cazul persoanelor care slăbesc mai greu. Organismul îşi ia proteinele de care are nevoie, nu te simţi flămând pe parcursul zilei, ai energie şi te simţi bine dispus. Astfel, urmarea unui regim proteic nu este deloc grea, precum în cazul altor diete.
Însă, o alimentaţie bazată doar pe proteine poate avea câteva efecte negative asupra organismului. O dietă proteică poate duce la apariţia depresiei şi la suprasolicitarea rinichilor şi a ficatului.
Ideal este ca pe lângă un consum ridicat de proteine să se consume şi alte alimente, precum legume, fructe şi carne cât mai slabă, precum cea de pui sau curcan.